.st0{fill:#FFFFFF;}

10 handige tips voor een grote schoonmaak van je woning! 

 juni 27, 2023

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Overig
  • /
  • 10 handige tips voor een grote schoonmaak van je woning!

Wie geen schoonmaker in dienst heeft, ontkomt er helaas niet aan; een grote schoonmaak van je woning. Dat kan een behoorlijke klus zijn, maar met de onderstaande tien tips valt het alles mee. 

Zorg dat je goed voorbereid bent

Ten eerste is het belangrijk om niet onvoorbereid te beginnen. Maak daarom een plan of een checklist. Bedenk welke kamers en gebieden je wil schoonmaken en in welke volgorde. Afhankelijk van de grootte van de klus kan je er ook voor kiezen het werk te verdelen over meerdere dagen. Helpen eventuele andere gezinsleden mee? heel fijn! Dan kan je hen ook gestructureerd taken toebedelen. 

Zorg dat je alle benodigde spullen hebt

Check van tevoren of je alle benodigdheden in huis hebt. Denk in dit kader aan schoonmaakmiddelen, emmer, handschoenen, apparatuur, en andere zaken. Ook is het handig om ervoor te zorgen dat eventuele elektrische apparaten ruim van tevoren in de oplader zijn gedaan, zodat je dat niet tussentijds moet doen. Dat kost niet alleen tijd, maar haalt je ook uit je flow. 

Zorg voor entertainment

Zorg voor entertainment! De meeste mensen vinden schoonmaken niet leuk en daarom kan een beetje vermaak de boel een stuk dragelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan een leuke podcast, een vrolijk muziekje of een serie die je al vaak hebt gezien. Zo vergeet je even dat je aan het schoonmaken bent. 

Werk van boven naar beneden

Het spreekt misschien voor zich, maar werk van boven naar beneden. Begin bij het plafond of op hoge kasten. Daar kunnen zich spinnenwebben en stof verzamelen, want vervolgens weer naar beenden kan dwarrelen bij het schoonmaken. Zo voorkom je dat je daarna reeds schoongemaakte gebieden opnieuw moet doen. 

Zorg ervoor dat je een goede stofzuiger hebt

Gebruik een goede stofzuiger! Een grote schoonmaak doen met een stofzuiger die niet goed werkt, wordt het een hele vervelende klus. Een goede stofzuiger zorgt ervoor dat je veel sneller klaar bent, en een mooier resultaat hebt. Een win win dus. Wat de beste stofzuiger voor zo’n grote schoonmaak is, zal afhangen van jouw persoonlijke voorkeuren. Sommige mensen vinden zuigkracht het belangrijkste, terwijl andere mensen een draadloze stofzuiger juist erg belangrijk vinden en minder geven om het vermogen. Maar hoe dan ook, met een goede stofzuiger is de schoonmaak een stuk sneller gepiept.

Zorg dat je gebruik maakt van goede schoonmaakmiddelen

In het verlengde van vorige tip geldt dat het altijd aan te raden is om goede schoonmaakmiddelen te gebruiken. Gebruik ook zeker de juiste schoonmaakmiddelen voor elk oppervlak, en gebruik ze ook op de juiste manier. Kijk goed op de verpakking, zodat je zeker weet dat je goed zit en de klus zo snel en goed mogelijk geklaard is! 

Vergeet niet je gordijnen en beddengoed

Als je toch al bezig bent, was dan ook gelijk je gordijnen en beddengoed. Niet alleen kan hier veel stof vanaf komen, wat heel jammer is als je huis net schoon is, maar het geeft ook een heerlijk fris gevoel als alles weer lekker schoon is. En het mooie is, de wasmachine doet al het werk! 

Ga grondig aan de slag

En als je het écht goed wil doen (en de tijd hebt), wees dan grondig bij het schoonmaken. Dit betekent dat je de tijd neemt om ook de vaak over het hoofd geziene gebieden mee te nemen, zoals plinten, deurknoppen, lichtschakelaars en raamkozijnen. Om ervoor te zorgen dat je ze niet vergeet, kan je ze mooi opnemen in je checklist!

Neem af en toe pauze; je hebt het verdiend!

Het heeft dan wel niks met schoonmaken te maken, maar het is wel heel erg belangrijk: pauze nemen! Als je geen pauze neemt, dan lijkt het een taak waar geen einde aan komt. Een pauze waarin je even wat eet en ontspant, geeft je nieuwe energie en zorgt ervoor dat je de schoonmaak klus in kleinere blokjes hakt. En met flink schoonmaken, verbrand je een hoop calorieën, dus trakteer jezelf vooral op wat lekkers. 

Ga wat leuks doen wanneer je klaar bent

Ga erna wat leuks doen! Beloon jezelf met een leuke activiteit na de grote schoonmaak. Op die manier houd je de moed er in en heb je een goede stimulans om de schouders eronder te zetten. En bedenk je, misschien is het werk zelf niet leuk, maar je doet het voor het resultaat. Heel veel succes! 

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}