.st0{fill:#FFFFFF;}

3 mythes rondom LED verlichting ontkracht 

 oktober 18, 2022

Steeds vaker worden traditionele lampen vervangen door LED lampen. Logisch, want een LED lamp is veel energiezuiniger dan een traditionele lamp. Je bespaart namelijk tot wel 90% op het energiegebruik bij een LED lamp. Het gebruik van een LED lamp is dus niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt ook behoorlijk wat in de kosten.

Toch bestaan er nogal wat mythes over LED lampen, waardoor veel mensen minder geneigd zijn om een LED lamp aan te schaffen. In dit artikel lees je de drie meest gehoorde mythes over LED lampen. 

Mythe 1: LED lampen zijn kwalitatief minder goed dan halogeenlampen

De meeste LED lampen zijn juist van zeer hoogwaardige kwaliteit. Tijdens bijvoorbeeld een verbouwing kan er nog wel eens wat met een lamp gebeuren. Zo kan de lamp vallen tijdens het heen en weer lopen. Een traditionele lamp kan dan schokkerig worden of gaan trillen. Hier komt een LED bouwlamp goed aan te pas. Een LED bouwlamp heeft vaak een hoge bescherming, waardoor je deze problemen veel minder ervaart. Bovendien zijn LED bouwlampen waterdicht en hebben een veel langere levensduur dan traditionele lampen. Een LED lamp gaat daarnaast tot wel 35 keer langer mee dan bijvoorbeeld een halogeenlamp.

Mythe 2: LED lampen worden niet warm

Het grote voordeel van een LED lamp is inderdaad de temperatuur. Een LED lamp wordt bij gebruik niet zo heet als een halogeenlamp. Het voordeel hiervan is dat de lamp niet meer hoeft af te koelen nadat je hem uitschakelt. Je hoeft ook niet te wachten totdat de lamp is opgewarmd, voordat hij op volle sterkte brandt. Een LED lamp geeft al direct de benodigde hoeveelheid licht. LED lampen worden echter wel degelijk warm, maar slechts een fractie ten opzichte van de traditionele bouwlampen. 

Mythe 3: LED lampen geven alleen fel, wit licht

De eerste LED lampen die op de markt kwamen, gaven inderdaad alleen fel wit licht. Dat is gelukkig veranderd. Tegenwoordig is er een variatie aan lichtkleuren beschikbaar. Daardoor kun je een LED lamp voor meerdere gelegenheden gebruiken. Zo kun je een LED lamp als terrasverlichting gebruiken. In dat geval kies je voor een sfeervolle en warme kleur. Wil je een LED lamp gebruiken als alternatief voor daglicht, dan kies je voor een helder witte kleur. Gebruik je de lamp voor preciezere klussen, zoals schilderen, kun je bijvoorbeeld een lamp met koud wit licht aanschaffen.  

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}