De geschiedenis van de trap gaat ver terug in de tijd. In de middeleeuwen werden de kastelen namelijk al van een trap voorzien. Deze wenteltrappen hadden wel een andere functie dan de trap nu heeft. De wenteltrap werd namelijk gebruikt om het de aanvallers van het kasteel zo moeilijk mogelijk te maken om het kasteel te bestormen.
Later, toen het drukker werd in de steden en er dus minder ruimte was om te bouwen, werden er in de stad huizen gebouwd met een verdieping erop. Om deze eerste verdieping te kunnen bereiken, werd er gebruikt gemaakt van een trap. Deze leek toen wel nog meer op een ladder dan op een trap.
Momenteel zijn trappen niet meer weg te denken uit onze woningen. Er is een ruime keuze aan soorten trappen, voor iedere ruimte en woonwens en woonstijl is er wel een geschikte trap te krijgen. In dit artikel geven we je een overzicht van vijf soorten trappen voor in jouw huis!
De bordestrap
Een bordestrap heeft naast traptreden ook een of meerdere plateaus. Dit plateau wordt ook wel bordes genoemd, vandaar de naam bordestrap. Het bordes is een stuk groter dan de gewone traptreden van de trap, soms wel drie keer zo groot. Deze trap is praktisch als er sprake is van een groot hoogteverschil tussen de verdiepingen. Het zorgt voor een of meerdere rustpunten in de trap. Een bordestrap is niet alleen praktisch, het is ook een statige en chique trap, die erg stijlvol staat in bijvoorbeeld een jaren dertig woning.
Een steektrap
Een steektrap is een rechte trap met twee zijkanten en twaalf tot veertien treden. Deze trap noemen ze ook wel molenaarstrap. Een steektrap heeft meerdere voordelen. Zo past dit model in bijna iedere woning en is de trap eenvoudig te maken, wat de steektrap tot een betaalbare trap maakt. Je hebt de keuze uit diverse materialen voor je trap zoals hout, steen en staal.
De tweekwart trap
Een tweekwart trap is een trap die twee keer draait (beide keren met een hoek van negentig graden). Doordat de trap draait, is deze prima in kleinere ruimtes te plaatsen. Dit model zie je steeds vaker, vooral in nieuwbouwwoningen. Een tweekwart trap loopt lekker en ziet er ook nog eens mooi uit.
Een open trap
Een open trap is een trap zonder stootborden, je kijkt daardoor door de trap heen. Dit geeft een ruimtelijk effect en zorgt ook voor meer licht in de ruimte. Je hebt onder de open trap nog ruimte om spullen te plaatsen.
Een open trap is verkrijgbaar in diverse modellen.
De spiltrap
Een spiltrap heeft een as, ook wel de spil genoemd en aan deze spil zijn alle traptreden bevestigd. Deze draaiende trap neemt net als de open trap weinig ruimte in beslag en past daardoor ook in kleine trapgaten. Deze trap is heel elegant en sierlijk. Voor mensen die slechter ter been zijn, is een spiltrap geen ideale keuze.