.st0{fill:#FFFFFF;}

Afzuigkap schoonmaken: 6 Tips voor een frisse keuken 

 maart 14, 2024

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Keuken
 • /
 • Afzuigkap schoonmaken: 6 Tips voor een frisse keuken

Een afzuigkap is een onmisbaar apparaat in elke keuken. Het is ontworpen om de lucht in de keuken te zuiveren en te voorkomen dat vet zich ophoopt op de muren en het plafond. Het is belangrijk om de afzuigkap regelmatig schoon te maken om ervoor te zorgen dat deze optimaal blijft werken.

Het schoonmaken van een afzuigkap kan een vervelende klus zijn, maar het is belangrijk om het regelmatig te doen om te voorkomen dat vet zich ophoopt en de afzuigkap minder efficiënt wordt. Om de afzuigkap schoon te maken, moet je eerst de filters verwijderen en deze in warm water en zeep wassen.

In dit artikel delen we een handig stappenplan met je en vertellen we je precies hoe jij je afzuigkap op een goede en effectieve manier kunt schoonmaken.

Waarom je afzuigkap schoonmaken?

Een afzuigkap is een essentieel onderdeel van de keuken, omdat het de luchtjes en dampen afvoert die tijdens het koken ontstaan. Het is echter belangrijk om de afzuigkap regelmatig schoon te maken om de volgende redenen:

 • Vet:Tijdens het koken wordt er veel vet geproduceerd, dat zich kan ophopen in de afzuigkap en de filters kan verstoppen. Dit kan de prestaties van de afzuigkap verminderen en kan leiden tot een verhoogd brandgevaar.
 • Brandgevaar: Een ophoping van vet in de afzuigkap kan leiden tot een verhoogd brandgevaar. Als het vet in contact komt met een heet oppervlak, kan het vlam vatten en een brand veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de afzuigkap regelmatig schoon te maken om dit risico te verminderen.
 • Geurtjes: Een vuile afzuigkap kan ook leiden tot onaangename geurtjes in de keuken. De filters van de afzuigkap kunnen geuren opnemen en deze vervolgens verspreiden door de keuken. Door de afzuigkap regelmatig schoon te maken, kan dit worden voorkomen.
 • Fijnstof: Een afzuigkap kan ook helpen bij het verminderen van fijnstof in de keuken. Fijnstof kan ontstaan tijdens het koken en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Een schone afzuigkap kan helpen bij het afvoeren van fijnstof uit de keuken.

Afzuigkap Schoonmaken stappenplan

Een afzuigkap schoonmaken is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de keuken. Het helpt om de lucht in de keuken schoon te houden en voorkomt dat er vet en vuil zich ophoopt in de afzuigkap. Hieronder vindt u een stappenplan om een afzuigkap schoon te maken.

Stap 1: Filters verwijderen

Voordat u begint met schoonmaken, moet u de filters uit de afzuigkap verwijderen. Dit kan meestal door de filters naar beneden te duwen en ze naar voren te trekken. Als u niet zeker weet hoe u de filters moet verwijderen, raadpleeg dan de handleiding van uw afzuigkap.

Stap 2: Filters schoonmaken

De filters van een afzuigkap kunnen van aluminium of RVS zijn gemaakt. Om de filters schoon te maken, kunt u ze met een ontvetter inspuiten en vervolgens afspoelen met warm water. U kunt ook een sopje maken met afwasmiddel en warm water en de filters daarin laten weken. Gebruik geen schuurmiddelen of harde borstels, omdat dit de filters kan beschadigen.

Stap 3: Buitenkant schoonmaken

De buitenkant van een afzuigkap kan van RVS zijn gemaakt. Om de buitenkant schoon te maken, kunt u een zachte doek gebruiken met een beetje water en groene zeep. Gebruik geen schuurmiddelen of harde borstels, omdat dit de RVS kan beschadigen.

Stap 4: Rooster schoonmaken

Het rooster van de afzuigkap kan worden schoongemaakt met een sopje van afwasmiddel en warm water. U kunt ook baking soda gebruiken om het rooster schoon te maken. Strooi baking soda op het rooster en giet er kokend water overheen. Laat het een paar minuten intrekken en spoel het daarna af met warm water.

Stap 5: Filters terugplaatsen

Als de filters schoon en droog zijn, kunnen ze teruggeplaatst worden in de afzuigkap. Zorg ervoor dat de filters goed vastklikken op hun plek. Als de filters te vies zijn om schoon te maken, kunnen ze worden vervangen. Stoffen filters kunnen worden ontvet met een afzuigkapfilter ontvetter.

Het schoonmaken van een afzuigkap is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de keuken. Het helpt om de lucht in de keuken schoon te houden en voorkomt dat er vet en vuil zich ophoopt in de afzuigkap. Door het volgen van dit stappenplan kunt u uw afzuigkap gemakkelijk en effectief schoonmaken, terwijl u het milieu ook nog eens spaart.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik het beste mijn afzuigkap ontvetten?

Het ontvetten van een afzuigkap kan het beste gebeuren met een ontvettingsmiddel, zoals ontvetter spray of een mengsel van heet water en afwasmiddel. Spuit het middel op de afzuigkap en laat het een paar minuten inwerken. Maak vervolgens de afzuigkap schoon met een vochtige doek en droog het af met een schone doek.

Op welke manier kan ik de filters van mijn afzuigkap reinigen?

De filters van een afzuigkap kunnen gereinigd worden door ze te verwijderen en in een warm sopje van afwasmiddel en heet water te laten weken. Spoel ze vervolgens af en laat ze drogen voordat ze teruggeplaatst worden.

Wat is een effectieve methode om de roosters van een afzuigkap schoon te maken?

De roosters van een afzuigkap kunnen het beste schoongemaakt worden door ze te verwijderen en in een warm sopje van afwasmiddel en heet water te laten weken. Gebruik vervolgens een zachte borstel om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen. Spoel de roosters af en laat ze drogen voordat ze teruggeplaatst worden.

Welke stappen moet ik volgen om de binnenkant van mijn afzuigkap te reinigen?

Om de binnenkant van een afzuigkap te reinigen, moet eerst de stroom naar de afzuigkap uitgeschakeld worden. Vervolgens kan de binnenkant gereinigd worden met een ontvettingsmiddel, zoals ontvetter spray of een mengsel van heet water en afwasmiddel. Maak de binnenkant schoon met een vochtige doek en droog het af met een schone doek.

Kan ik de buitenkant van mijn RVS afzuigkap streeploos krijgen, en zo ja, hoe?

Ja, de buitenkant van een RVS afzuigkap kan streeploos schoongemaakt worden met een speciale RVS-reiniger. Breng het middel aan op een zachte doek en wrijf het voorzichtig over de buitenkant van de afzuigkap. Spoel vervolgens af met water en droog het af met een schone doek.

Is het mogelijk om de motor van een afzuigkap te reinigen, en welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen?

Ja, het is mogelijk om de motor van een afzuigkap te reinigen. Zorg er wel voor dat de stroom naar de afzuigkap uitgeschakeld is voordat je begint met reinigen. Maak de motor schoon met een vochtige doek en droog het af met een schone doek. Gebruik geen water of andere vloeistoffen bij het reinigen van de motor.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}