.st0{fill:#FFFFFF;}

Alles wat je moet weten over led verlichting 

 mei 12, 2021

Ben je van plan om de verlichting in huis te vervangen? Led verlichting is een heel goede optie. Wat weet jij al over led verlichting? Wij hebben alle informatie over led verlichting verzameld in dit artikel.

De voordelen van led verlichting

Led verlichting is veel zuiniger dan andere soorten verlichting, en ook gelijk een stuk duurzamer. Led spotjes gaan lang mee, waardoor je deze niet snel hoeft te vervangen. Dit betekent ook dat led verlichting veel beter is voor het milieu.

De nadelen van led verlichting

Led verlichting heeft ook nadelen. Zo is led verlichting duurder dan bijvoorbeeld gloei- of halogeenlampen. Maar omdat led spots langer meegaan, ben je uiteindelijk eigenlijk goedkoper uit.

Geld besparen met led verlichting

Gemiddeld verbruikt een led spot ongeveer 10% van de energie die een gloeilamp verbruikt. Dat komt neer op een energiebesparing van 90%. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van het soort led verlichting dat je kiest.

Levensduur van led verlichting

Een led lamp gaat een stuk langer mee dan bijvoorbeeld een gloei- of halogeenlamp. Zo heeft een gloeilamp bijvoorbeeld zo’n 1.000 branduren, terwijl de gemiddelde led lamp ongeveer 35.000 branduren heeft. Dat zijn er dus heel wat meer, wat betekent dat een led lamp jarenlang mee kan gaan!

Led verlichting dimmen

Veel led spots zijn verkrijgbaar in een dimbare variant, dit wordt altijd vermeld op de verpakking. Let daar dus goed op wanneer je op zoek bent naar dimbare verlichting.

Warmte van led verlichting

Net als veel andere spots, wordt een led spot ook warm wanneer deze aan staat. Een led lamp wordt wel een stuk minder warm dan een gloei- of halogeenlamp. Staat de lamp lang aan? Dan wordt deze ongeveer 30-50 graden. Bij een halogeenlamp kan de temperatuur oplopen tot wel 250 graden, wat een stuk warmer is.

Led verlichting in de tuin

Je kunt led verlichting ook in de tuin gebruiken. Let er wel op dat de lamp en het armatuur goed tegen vocht kunnen. De waterbestendigheid hiervan wordt aangegeven met een IP-waarde. Een waarde van IP20 is alleen voor gebruik binnen, IP44 kan tegen spetters en IP65 of IP67 is geheel waterbestendig.

Lumen

Wanneer je led verlichting gaat aanschaffen, kom je vaak de term ‘lumen’ tegen. Lumen geeft de lichtsterkte van de led lamp aan. Bij een hoger aantal lumen, geeft de lamp meer licht.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}