Bij een verhuizing komt natuurlijk een heleboel kijken. Gelukkig kun je het goed voorbereiden – neem hier dan ook zeker de tijd voor. Door het werk te verdelen, valt die verhuizing straks best mee. Wat je alvast vooraf kunt regelen? Lees verder voor tips.
Energiecontract regelen
Je hebt onder andere stroom en gas nodig in huis, bijvoorbeeld om je elektrische apparaten te kunnen gebruiken of je verwarming aan te kunnen zetten. Vraag een energiecontract tijdig aan, dit kan al voor de verhuizing. Kijk goed naar de kosten. Wat kost een kuub gas? Dit is handig om te weten, want gasverbruik is meestal het grootste gedeelte van de energierekening. De verwarming vraagt het meest, verder heb je wat gas nodig voor het fornuis en de boiler. Op dit moment kost een kuub gas gemiddeld € 1,28 (oktober 2023). Dit is aan verandering onderhevig en kan ook wat lager of hoger liggen. Kijk er in ieder geval naar als je energie aanvraagt voor in de nieuwe woning. Je kunt prijzen eenvoudig vergelijken om de ideale keuze te maken.
Televisie en internet aanvragen
Naast energie aanvragen, wil je ook op tijd televisie en internet aanvragen. Hier kan soms namelijk best wat tijd overheen gaan. En het is vervelend om in de nieuwe woning zonder tv en internet te zitten. Ga op zoek naar het pakket dat bij je past. Welke televisiezenders wil je bijvoorbeeld ontvangen? Of wil je eigenlijk geen tv in je pakket, maar enkel internet? Je hebt hier genoeg keuze in, want iedere situatie is weer anders. Ga ook hier weer op zoek naar de meest voordelige aanbieding. Vaak krijg je bijvoorbeeld korting tijdens de eerste periode, wat mooi meegenomen is.
Adreswijziging doorgeven
Het is belangrijk om je adreswijziging op tijd door te geven. Doe dit in ieder geval bij instanties, zoals gemeente, bank, huisarts, tandarts, werk, school, sportvereniging, enzovoorts. Je kunt zelf een lijst maken met de instanties die voor jou belangrijk zijn, of zoek dit online op. Heb je abonnementen, op een krant bijvoorbeeld? Geef ook hier je nieuwe adres door. Dit kun je maar beter te vroeg dan te laat doen, zodat je je post wel gewoon blijft ontvangen. De post heeft trouwens een speciale verhuisservice, zodat post op je nieuwe adres terechtkomt. En geef je adres ook door aan je naasten en kennissen: stuur bijvoorbeeld een verhuiskaartje, of juist een digitaal berichtje. Zo voorkom je dat iemand ineens aan de verkeerde deur staat, waar je niet langer woont.
Inpakken en opruimen
Verhuizen gaat met name om spullen inpakken en verplaatsen. Doe dit niet allemaal op het laatste moment, maar pak alvast zoveel mogelijk in. Verschillende spullen heb je immers heus niet dagelijks nodig, dus kun je alvast weken of dagen van tevoren inpakken. Dat scheelt een heleboel last minute stress. Als je daar dan toch mee aan de slag gaat: ruim meteen de boel op. Wat kun je weggooien of weggeven? Opgeruimd staat netjes namelijk, en zo hoef je alleen maar minder mee te nemen naar je nieuwe stekkie. Schrijf bij de dozen goed op wat je erin stopt, zodat je alles straks makkelijk kunt vinden.
Verhuisdag voorbereiden
Bereid de verhuisdag alvast zo goed mogelijk voor. Het is handig om een busje te huren of lenen, als je er zelf geen hebt. Hier passen je spullen makkelijker in dan in een auto. Heb je kinderen of huisdieren? Regel dan een oppas. Maak idealiter een planning voor de verhuisdag, zodat alles beter op rolletjes loopt. En het kan natuurlijk zo zijn dat je vooraf al aanpassingen aan de nieuwe woning wilt doen. Schilder bijvoorbeeld alvast de muren of leg vooraf een nieuwe vloer, nog voordat je spullen een plekje krijgen. Dit is een logische volgorde om aan te houden. De eerste dag dat je de sleutel krijgt, is dus niet altijd de ideale verhuisdag. Neem liever langer de tijd, als je je nieuwe woonruimte nog wilt opknappen.
Bereid je goed voor op een verhuizing. Zo valt de grote dag uiteindelijk namelijk best mee, want je hebt de werklast netjes verdeeld.