.st0{fill:#FFFFFF;}

De Franse en Venetiaanse kroonluchter; ken jij ze al? 

 juni 8, 2022

De kroonluchter

Allereerst, de kroonluchter! Want wat is dat nou eigenlijk? Een kroonluchter is een veelarmige lamp die hangt en de functie heeft decoratief te zijn. Vaak is deze lamp bevestigd met een ketting aan het plafond, vanwege het gewicht dat het heeft. Kroonluchters zijn namelijk vaak gemaakt van een loodhoudende glassoort. Om deze reden heeft dit type lamp een versterkt plafond en speciale bevestigingsmethoden nodig. Er zijn veel verschillende stijlen kroonluchters, in dit artikel bespreken we twee bijzondere varianten; de Franse en Venetiaanse kroonluchter!

De Franse kroonluchter 

We beginnen met de Franse kroonluchter; dit type kroonluchter stamt af uit de periode tussen 1820 en 1900. Voor de echte geschiedenisliefhebbers: dit was de tijd van keizer Napoleon (begin 1800)!

Waar kun je een Franse kroonluchter aan herkennen? Voornamelijk de vorm is typerend voor deze kroonluchter. De Franse kroonluchter staat namelijk bekend om zijn peervormige model, ook wel bekend als het zogenoemde ‘zakmodel’. Een variant hierop is er een met kaarsjes. Deze lamp was onder andere te vinden in het paleis van Versailles. Franse kroonluchters passen goed in verschillende interieurs. De kroonluchter bevat namelijk vele kristallen en heeft een bruinachtige (goud/bronzen) kleur. Waar de kroonluchter vroeger kandelaars met kaarsen op de arm behelsden, werd daar in latere versies (rond 1900) de lichtbron van buiten naar binnen de lamp verplaatst. 

Leuk feitje: 

De prachtige gouden kleur van de kroonluchter komt van vuur vergulden. Simpelweg houdt dit in dat het brons van de lamp in een badje van goudpoeder en kwik (amalgaam genoemd) wordt gedoopt. Vervolgens wordt dit goedje verhit, zodat het kwik verdampt en enkel het goud op de onderdelen blijft zitten. Vandaar de prachtige gouden kleur waar de kroonluchters om bekend staan!

De Venetiaanse kroonluchter

En dan de Venetiaanse kroonluchter! Dit is een zeer kleurrijk type kroonluchter, verkrijgbaar in verschillende modellen. De kroonluchters binnen deze categorie werden oorspronkelijk gemaakt op de Murano eilanden in Venetië. Hier maakten glasblazers prachtige statues tot kroonluchters. Dit glas, Murano genoemd, werd rijkelijk versierd met de nodige gouden of gekleurde details. De vaak organisch, vloeiend, maar golvend gevormde kroonluchters geven een natuurlijke look. Hierdoor wordt de elegantie van deze lampen versterkt. De moderne Venetiaanse lampen daarentegen zijn vaak strakker en meer geometrisch qua vormgeving. Venetiaanse kroonluchters komen het best tot hun recht in een heel klassiek interieur of een erg modern huis. 

De verschillen en overeenkomsten

En dan tot slot… lees jij de verschillen en overeenkomsten al? Wij zetten het voor je op een rij!

Franse kroonluchterVenetiaanse kroonluchter
KleurGoud/bronsKleurrijke of gouden details
MateriaalBrons en kristallenMurano glas
VormPeervormige model: ‘zakmodel’Organisch, vloeiend, maar golvend of strak en geometrisch

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}