.st0{fill:#FFFFFF;}

De gevaren van koolmonoxide in je woning 

 april 26, 2023

Koolmonoxide (CO) is een reukloos en geurloos gas. Bij een te hoge concentratie in huis kan koolmonoxidevergiftiging ernstige schade aan je gezondheid geven. In dit artikel lees je meer over koolmonoxide, hoe het schadelijk gas in je huis terecht komt en waarom iedereen eigenlijk een goede CO2 meter in huis moet plaatsen.  

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide is binnenshuis een zeer gevaarlijk gas. Het ontstaat door een onvolledige verbranding van een brandbare stof. In huis zijn vooral de cv-ketel, gasfornuis, geiser, open haard en gast-, hout- en oliekachels de voornaamste boosdoeners. Omdat je koolmonoxide niet ziet of ruikt, zijn alleen lichamelijke klachten tekenen van een te hoge concentratie koolmonoxide. 

Kenmerken van koolmonoxidevergiftiging

De eerste symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en je misselijk voelen. In huis kan het opvallen dat er condens aan de binnenkant van ruiten ontstaat. Valt de waakvlam van de cv-ketel vaak uit, of zie je gele vlammen bij de verbrandingsapparatuur, dan kan dit een teken zijn van een verhoogde concentratie koolmonoxide. 

Waarom is koolmonoxide gevaarlijk?

Koolmonoxide mengt zich in de lucht, waarna het via je ademhaling in je longen terecht komt. Net als bij zuurstof zal koolmonoxide zich hechten aan je rode bloedcellen in je lichaam. Koolmonoxide is echter sterker dan zuurstof, waardoor er te weinig zuurstof voor je lichaam overblijft. Vooral je hart, longen en hersenen zullen als eerste worden aangetast. 

De waarde van de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht wordt uitgedrukt in PPM (parts per million) Bij een PPM van 150 ontstaat na 1,5 uur de eerste hoofdpijnklachten. Een waarde van 400 PPM kan na drie uur overgaan tot een levensbedreigende situatie. Bij 1600 PPM is dit al na 20 minuten en bij 12800 zul je binnen 1 tot 3 minuten overlijden. 

Zelfs een langdurige blootstelling aan een lage hoeveelheid koolmonoxide geeft op langere termijn klachten. Denk hierbij aan verzwakte spieren, hartritmestoornissen of aantasting van het zenuwstelsel. 

Bescherming tegen koolmonoxide

Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld drie personen door koolmonoxidevergiftiging en worden enkele honderden met klachten opgenomen in het ziekenhuis. De beste bescherming tegen koolmonoxide in huis zijn CO2 meters, bijvoorbeeld die van Rovary. Deze meters geven, net als bij een brandmelder, een krachtig signaal af als de concentratie koolmonoxide oploopt tot onveilige waarde. Open in dat geval direct de ramen en deuren en verlaat de woning. 

De juiste plaats voor CO2 meters

Plaats de CO2 meter naast of boven verbrandingstoestellen, maar wel minimaal 15 centimeter uit de hoeken. Omdat veel slachtoffers tijdens de slaap klachten krijgen, plaats je een tweede meter op slaaphoogte in de slaapkamers. Desgewenst plaats je extra melders in andere ruimtes op een hoogte van maximaal 1.60 meter. Hierdoor ben je maximaal beschermd tegen de gevaren van koolmonoxide.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}