.st0{fill:#FFFFFF;}

De leukste ideeën en tips voor je heg! 

 april 9, 2021

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Tuin
  • /
  • De leukste ideeën en tips voor je heg!

Als de temperatuur weer op gaat lopen en je regelmatig zonnestralen door het wolkendek ziet breken, weet je hoe laat het is: de lente komt er weer aan! En de lente is bij uitstek het moment om eens kritisch naar je tuin te kijken, om te bezien hoe je je tuin kunt opfleuren en zomerklaar kunt maken. Een van de manieren waarop je je tuin klaar kunt maken voor het nieuwe seizoen, is door een mooie heg te plaatsen. Welke voordelen heeft het neerzetten van haagplanten in je tuin? En welke tips en ideeën zijn er waar je iets mee kunt als je van plan bent om haagplanten te gaan plaatsen?

Voordelen van een heg plaatsen

Een heg in de tuin heeft diverse voordelen. In de eerste plaats creëer je een mooie afscheiding rond je tuin, waarbij je zelf bepaalt hoe hoog je de heg wilt hebben. Naast dit voordeel is een heg, dat is het tweede pluspunt, ideaal omdat je tuin er een stuk groene van wordt. Prettig is ten derde dat er veel keuze is aan soorten, kleuren en varianten haagplanten. Denk aan een taxushaag, een rode of groene beukenhaag, coniferen, meidoornhagen, lindes, et cetera. Er valt genoeg te kiezen en er is voor elk wel wat wils te vinden!

Zorg voor een goede bladdichtheid

Belangrijk bij het kopen en plaatsen van een mooie heg is dat je de juiste hoeveelheid planten koopt om een goede bladdichtheid te garanderen. Als je het belangrijk vindt dat je ook in de winter tegen een groene heg aankijkt, ga dan voor de Laurier. Wil je een mooie dichte heg, lees dan goed de beschrijving van het product door hoeveel planten je precies nodig hebt. Dit is belangrijk voor het eindresultaat, want op een heg met allemaal gaten en doorkijk zit natuurlijk niemand te wachten.

Een vruchtbare ondergrond helpt enorm

Voordat je je heg gaat planten kun je het beste compost toevoegen aan de bodem. Eerst span je bij het planten een hulplijn, waarna je geulen moeten graven van zo’n 30 centimeter breed. Het vrijgekomen zand kun je naast de geul neergooien. Zorg bij plekken waar planten met kluiten komen voor zo’n 20 centimeter ruimte rond de kluit. Vervolgens mengje compost op de boden van de geul, zodat de grond daar goed gevoed wordt en van extra mineralen wordt voorzien. Dit komt de groei van je heg enorm ten goede en zorgt voor een mooiere en vollere groei! Wees overigens niet te zuinig met aanplantgrond en gebruik hiervoor een ruime hoeveelheid. Om jouw haag een nog betere start te geven, is het van belang om de grond in de geul goed vochtig te maken.

Let op de wortels van de haagplant

Voordat je de haagplanten in de grond zet, is het van belang om wortels die beschadigd zijn of gebroken goed af te knippen. Dit zorgt voor een betere groei. De goede wortels moet je bij het aanplanten zo goed mogelijk verspreiden in de geul, zodat ze goed in kunnen groeien. Gooi je de geul dicht met aarde, dan moet je daarna de planten goed rechttrekken, zodat de haag straks strak en recht komt te staan. Ten slotte voorzie je de wortels na het aanplanten opnieuw van voldoende water. Even geduld tot de haagplant goed volgroeid is en… geniet van het fraaie resultaat!

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}