.st0{fill:#FFFFFF;}

Dit is hoe je te werk gaat bij het leggen van kunstgras 

 april 4, 2021

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Tuin
  • /
  • Dit is hoe je te werk gaat bij het leggen van kunstgras

Kunstgras is de laatste jaren steeds populairder geworden. Vroeger oogde kunstgras nogal nep en goedkoop, maar dat is tegenwoordig wel anders! Ook kent kunstgras een aantal voordelen ten opzichte van echt gras. Zo ben je het hele jaar door verzekerd van een groen gazon. Daarnaast hoef je kunstgras bijna niet te onderhouden en is kunstgras ook veilig voor kinderen en huisdieren om op te spelen. Kunstgras is namelijk een stuk zachter, dus als je valt, dan bezeer je je minder erg dan op echt gras. Kunstgras klinkt allemaal leuk en aardig dus, maar hoe leg je het eigenlijk aan? 

De voorbereiding: kunstgras kopen en grond prepareren

Om te beginnen moet je natuurlijk kunstgras aanschaffen. Dit kan via een hovenier, maar zeker ook online. Online kun je een goede indicatie krijgen van de prijzen en kosten van kunstgras. Dus doe goed je research als je de beste deal wilt scoren.

Verder moet je natuurlijk ook de ondergrond klaarmaken als je kunstgras aanlegt. Alle oude beplanting en andere viezigheid dient verwijderd te worden. Daarna kun je eventueel een foamlaag aanbrengen. Vervolgens graaf je ongeveer 10 – 15 centimeter diep en hier strooi je bestratingszand overheen. 

Onderdoek plaatsen om druk te verdelen

Het zand moet vochtig worden gemaakt. Daarna moet het getrild en goed verdicht worden. Pak nu een lange lat om het zand te egaliseren. Het is namelijk belangrijk dat de zandlaag egaal is voordat het onderdoek wordt geplaatst. Dit doek verdeelt de druk over het kunstgras heen, dus is het belangrijk dat deze onder een stabiele, egale zandlaag ligt. Over het onderdoek heen leg je het kunstgras. Deze rol je langzaam en zo recht mogelijk uit. Zorg ervoor dat er geen plooien ontstaan. Het kunstgras zal in het begin een beetje plat liggen, maar dat los je later op door er goed met een harde bezem doorheen te borstelen. Sla het kunstgras bij de randjes iets om en snijd het netjes af. Vervolgens breng je instrooi-zand aan.

Instrooi-zand en haken gebruiken

Om het kunstgras goed op zijn plek te houden, is het belangrijk om haken te gebruiken. Deze breng je aan nadat je een laag instrooi-zand hebt aangebracht. Als je veel instrooi-zand gebruikt hebt, dan kun je ook minder haken gebruiken, aangezien het zand ook al een verzwarend effect heeft. De haken zet je in de hoeken en aan de zijkanten, zodat het kunstgras niet verschuift. Je slaat de haken met een hamer door het kunstgras heen. Als de haken eenmaal gezet zijn, kun je met een harde bezem door de kunstgras-sprieten bezemen om ze een beetje omhoog te krijgen. Nu ben je klaar en kun je genieten van jouw kunstgras gazon. We hopen dat je na het lezen van deze tips ook zelf aan de slag kunt om kunstgras aan te leggen!

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}