.st0{fill:#FFFFFF;}

Eclectisch interieur creëren? 7 Tips voor een eclectisch interieur! 

 januari 25, 2024

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Woonkamer
  • /
  • Eclectisch interieur creëren? 7 Tips voor een eclectisch interieur!

Een eclectisch interieur is een steeds populairdere interieurstijl aan het worden. Binnen deze stijl worden verschillende kleuren, vintage meubelstukken en opvallende kunstwerken gecombineerd tot een persoonlijk en uniek geheel.

Geen kale muren, maar een interieur vol karakter. De vraag is alleen: hoe? 

Voor dit artikel stelden wij 7 praktische tips op om jou te begeleiden in het samenstellen van een eclectisch interieur. Ben jij benieuwd wat jij vandaag nog kunt veranderen in jouw interieur om nog eclectischer te worden dan je al was? Je leest het hier! 


Wat is een eclectisch interieur?

Een eclectisch interieur is een interieurstijl die verschillende stijlelementen, kleuren en materialen combineert om een unieke en persoonlijke uitstraling te creëren. Het omvat het mixen van meubels en decoraties uit verschillende tijdperken en culturen, waardoor een harmonieuze en eclectische esthetiek ontstaat.

De definitie is als volgt:

"het beste uitkiezend, samengesteld uit het beste"

In een eclectisch interieur worden traditionele elementen vaak gecombineerd met eigentijdse accenten, waardoor een ruimte een levendige en eclectische uitstraling krijgt.


Waarom is een eclectische woonstijl nu populair?

Een eclectische woonstijl is momenteel buitengewoon populair vanwege zijn unieke vermogen om diverse designelementen te combineren en een persoonlijke, visueel aantrekkelijke ruimte te creëren.

Daarnaast leent het eclectische interieur zich perfect om ruimte te geven aan een persoonlijke touch. Familiefoto's, kindertekeningen, kleurrijke elementen en vintage meubels met een persoonlijke herinnering: alles past.

Een ander aspect van eclectisch design dat hand in hand gaat met het eclectische interieur, is de verschuiving naar duurzaamheid en hergebruik. Designliefhebbers omarmen steeds vaker vintage en gerecyclede meubelstukken, waardoor een eclectische ruimte ontstaat die niet alleen visueel aantrekkelijk is, maar ook een statement maakt over milieubewustzijn.

De veelzijdigheid van deze stijl, waarbij moderne en vintage elementen harmonieus samenkomen, spreekt een breed publiek aan dat op zoek is naar een unieke expressie van persoonlijke smaak. 

Het gebruik van opvallende kleurpaletten, unieke meubelstukken en de vrijheid om verschillende stijlen te mengen, maakt een eclectisch interieur aantrekkelijk voor degenen die streven naar een eigentijdse, maar toch individuele leefruimte. 


7 tips voor het creëren van een eclectisch interieur

Een eigentijdse inrichting met verschillende combinaties van kleur, meubelstukken en tijdperken dus. De vraag is alleen hoe je zo'n interieur nu voor elkaar krijgt.

Wij stelden 7 praktische tips op voor jou om vandaag nog eclectische keuzes toe te passen in jouw interieur. Benieuwd? Ontdek ze hieronder:

1. Balanceer verschillende stijlen

Zorg voor een harmonieuze balans tussen verschillende designstijlen. Combineer bijvoorbeeld moderne en vintage elementen om een eclectische sfeer te creëren zonder dat het overweldigend wordt.

Zoek naar een gemeenschappelijk element dat verschillende stijlen verbindt. Dit kan een kleur, textuur, vorm of patroon zijn dat terugkomt in verschillende meubelstukken of decoratieve elementen. 

Voorbeeld: je plaatst een brocante lamp bovenop een strakke ladekast.

2. Zorg voor kleur

Experimenteer met kleuren en texturen. Kies gedurfde kleurenpaletten en mix diverse texturen om een levendig en dynamisch eclectisch interieur te realiseren. Durf buiten de conventionele kleurschema's te denken.

Beheers kleurgebruik door een gebalanceerd palet te handhaven. Kies dominante kleuren en accentkleuren die goed samengaan, zodat de ruimte harmonieus aanvoelt, zelfs met verschillende stijlen. 

Voorbeeld: je schildert de onderste helft van de achterwand een fel-gele kleur, en schildert de bovenste helft gebroken wit.

3. Gebruik unieke meubelstukken

Ga voor unieke en opvallende meubelstukken. Combineer erfstukken met eigentijdse designstukken om een persoonlijke en eclectische sfeer te creëren.

Denk aan diverse materialen en vormen. Combineer meubilair uit verschillende tijdperken om een eclectisch gevoel te creëren. Denk aan een moderne bank met vintage stoelen of een antieke kast met eigentijdse accessoires.

Voorbeeld: je schuurt en schildert een eiken-houten meubelstuk in een andere kleur.

4. Kunst en decoratie samenvoegen

Integreer diverse kunstwerken en decoratieve items. Mix fotografie, schilderijen, sculpturen en andere kunstobjecten om een eclectisch geheel te vormen. Het toevoegen van persoonlijke items geeft een extra laag van eigenheid.

Voorbeeld: je hangt felgekleurde lijstjes met daarin prints van bekende, oude schilderijen op tegen een neutrale wand.

5. Zorg voor verschillende texturen

Creëer visueel contrast door verschillende texturen samen te voegen. Denk aan gladde oppervlakken tegen ruwe texturen, zoals een glanzende lamp op een ruw houten tafelblad.

Dit voegt diepte en interesse toe. Integreer verschillende texturen om visueel contrast toe te voegen. Combineer bijvoorbeeld gladde oppervlakken zoals glas met ruwere texturen zoals hout om een boeiende dynamiek te creëren.

Voorbeeld: je laat een corduroy bankhoes maken en plaatst daar kussens met afwisselende texturen.

6. Statement Verlichting

Investeer in opvallende verlichtingsarmaturen. Hanglampen, kroonluchters of vloerlampen kunnen dienen als eyecatchers en de diverse elementen in de ruimte met elkaar verbinden.

Voorbeeld: kies voor meerdere verschillende lampen door je huis. Minimaal 8 lampen is helemaal geen gek idee.

7. Mix van Patronen

Durf te experimenteren met patronen. Combineer strepen, bloemen, en geometrische vormen op kussens, tapijten en gordijnen. Zorg ervoor dat de kleuren in de verschillende patronen op elkaar zijn afgestemd voor een samenhangend geheel.

Voorbeeld: je neemt verschillende kussenhoezen voor op je bank of je kiest voor twee verschillende soorten eetkamerstoelen.

Conclusie

Om een lang verhaal kort te maken, is het boven alles belangrijk dat je lef toont. Durf eens wat geks te doen en maak het persoonlijk. 

Een succesvol eclectisch interieur draait om het bereiken van harmonie tussen diverse designelementen. Inspiratie kan worden gehaald uit het moeiteloos combineren van moderne en vintage elementen, gedurfde kleurkeuzes en het integreren van unieke meubelstukken en kunst. 

Belangrijk is het creëren van een persoonlijke ruimte waarin erfstukken, reisvondsten en eigen creaties samenkomen, waardoor het interieur een uniek verhaal vertelt.

Door een harmonieuze balans van stijlen te bewerkstelligen, experimenten met kleuren, het omarmen van diverse texturen, het gebruik van opvallende verlichting, en het durven experimenteren met patronen, ontstaat een eclectisch interieur dat zowel visueel aantrekkelijk als persoonlijk bevredigend is.

Het is een viering van individualiteit, creativiteit en persoonlijke smaak, waarbij geen enkele regel te strikt is en waar het eindresultaat altijd een unieke en boeiende ruimte is.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}