.st0{fill:#FFFFFF;}

Geld lenen of hypotheek verhogen? 

 juli 10, 2021

Er kan te aller tijde een onverwachte of grote uitgave opduiken: een verbouwing of investering die niet langer kan wachten. Zo kan het zijn dat je besluit jouw woning beter te isoleren, te verbouwen of dat je besluit dat je niet langer wilt wachten met het installeren van zonnepanelen op het dak van jouw woning. Dan kun je voor de volgende, lastige keuze gesteld worden: geld lenen of de hypotheek verhogen? 


Het is volkomen logisch dat deze vraag je doet duizelen. Het doel van dit artikel is om informatie te geven die handig is om te weten, wanneer je voor deze keuze komt te staan. Dit wordt gedaan door naar twee mogelijkheden te kijken: een persoonlijke lening of de hypotheek verhogen.

Persoonlijke lening of hypotheek verhogen

Ten eerste kun je kiezen voor een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening ontvang je het door jouw geleende bedrag direct op de rekening. Daarna los je deze lening via een vast maandelijks bedrag af. Het is belangrijk om te onthouden dat bij een persoonlijke lening de rente en de loopduur van de lening vooraf vastgesteld worden. Dit is voor de ene persoon heel voordelig en handig en voelt voor de ander als inflexibel en star.

Een andere optie is de hypotheek verhogen. Je kunt dan kiezen uit een onderhandse verhoging van de hypotheek of de hypotheek verhogen met een tweede hypotheek. Een onderhandse verhoging is een afspraak tussen jou en jouw bank, waarbij geen notaris nodig is.

Een belangrijke voorwaarde voor het verhogen van de hypotheek is dat jouw inkomen hoog genoeg is en dat de waarde van jouw woning hoog genoeg is. Mocht je twijfelen of dat bij je het geval is, kun je contact opnemen met een financieel adviseur of jouw bank. Deze kunnen je ook helpen met de hypotheekrente vergelijken .

Voordelen persoonlijke lening

Om te beginnen kan een persoonlijke lening je zekerheid en rust geven. Doordat de looptijd en de rente van de lening vast staan, weet je precies waar je aan toe bent. Dit kan voordelig zijn, want hierdoor verlies je de lening en de kosten niet uit het oog en hoef je jezelf geen zorgen te maken over of je de lening af kunt lossen. Verder zou je bij een persoonlijke lening ervoor kunnen kiezen om meer af te lossen dan het vaste maandelijkse bedrag, waardoor je eerder klaar kan zijn met het aflossen. Tot slot kun je wanneer je geld leent voor een verbouwing of verbetering van jouw woning, jouw rente aftrekken van de belasting. De rente van een persoonlijke lening is dus aftrekbaar als je de persoonlijke lening gebruikt voor het verbeteren van je woning.

Voordelen hypotheek verhogen

Allereerst is een groot voordeel van het verhogen van de hypotheek dat de hypotheekrente voor het verhogen van een hypotheek vaak lager ligt dan bij een persoonlijke lening. Bovendien kun je bij het verhogen van een hypotheek de kosten over een langere periode spreiden, als gevolg hiervan worden de maandelijkse kosten lager. Zo kunt het aflossen van de hypotheek over 30 jaar spreiden, dit is langer dan bij een persoonlijke lening.

Verder is de hypotheekrente onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar, wat betekent dat je de rente van de belasting af kunt trekken. Dit is in gevallen van verduurzaming van jouw woning of een verbouwing vaak mogelijk in overleg met jouw bank.

Omslagpunt geld lenen of hypotheek verhogen

Nu je de voordelen van beide opties heeft gelezen, heb je een aardig beeld over dit onderwerp. Toch zijn er nog een aantal zaken waar ik je op zou willen wijzen voor je deze keuze maakt. Ten eerste is het belangrijk dat, of je nu kiest voor je hypotheek verhogen of een persoonlijke lening, je niet vergeet de rentes te vergelijken. Hoewel je dit wellicht niet verwacht kan dit je veel voordeel opleveren.

Daarnaast wil ik je wijzen op het feit dat een lening aanvragen vaak online mogelijk is, dit kan je tijd en moeite besparen. Maar je kunt uiteraard ook een adviesgesprek aanvragen bij jouw bank. Tot slot is het belangrijk om te weten dat er extra kosten verbonden kunnen zijn aan een nieuwe hypotheek aanvragen. Voor meer informatie over deze kosten kunt je jouw bank informeren.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}