.st0{fill:#FFFFFF;}

Het huis wordt steeds slimmer 

 april 21, 2021

Slim staat voor schrander. Het woord ‘smart’ wordt ook veel gebruikt. Het is een term die staat voor vooruitstrevend. Slim mag niet verward worden met intelligentie. Toch worden de begrippen bij apparaten veel gebruikt.

De oude thermostaat

Bij Cv-installaties kennen we de thermostaat. Het is in feite de schakelaar van de verwarming. Met het ronde klokje stellen we de temperatuur in. Voor het slapen zetten we de temperatuur lager en bij het opstaan wordt de temperatuur opnieuw ingesteld. Er zijn ook thermostaten met tijdzones. Door het instellen van een tijd wordt de temperatuur aangepast.

Slim verwarmen

Het kan nog gemakkelijker en vooral efficiënter. Met een slimme thermometer wordt het woonritme herkend door het apparaat. Het wordt ook wel zelflerende apparaten genoemd. De thermostaat kopieert het gedrag en vertaalt dat in de temperatuurbehoefte. De thermostaten kunnen met behulp van Wifi op afstand met de smartphone aangestuurd worden.

Hoger rendement bespaart kosten

Doordat de cv-installatie werkt wanneer het nodig is, wordt de energie efficiënt gebruikt. Een warm huis wanneer het nodig is en de verwarming minder als het niet nodig is. Het verbruik zou met gemiddeld 10 procent gereduceerd worden ofschoon fabrikanten grotere rendementen voorspiegelen. Het rendement gaat wel omhoog als de thermostaat met behulp van speciale radiatorknoppen de woning in zones kan aanpassen. Met het zogeheten multizonesysteem kan per ruimte de temperatuur geregeld worden.

Smart home

Het is niet alleen de thermostaat die slim wordt. Het geldt voor allerlei apparaten die we in de woning gebruiken. De wasmachine, droger en stofzuiger, de koelkast, vaatwasser, oven en koffieapparaat. Verlichting, deurbel en beveiliging. Het huis van de toekomst van Chriet Titulaer verbleekt door de smart home. Het fenomeen internet of things waarbij apparaten aangesloten worden op het internet moet het wonen makkelijker en comfortabeler maken.

Afstandsbediening

Veel apparaten zijn feitelijk bedienbaar met de smartphone die fungeert als een draadloze afstandsbediening waarbij ook programeer mogelijkheden zijn. Het probleem is echter of de apparaten onderling ook verbonden zijn. Er zijn verschillende systemen zoals Thread-Standaard, Zigbee en Z-Wave.

Privacy en veiligheid blijft een hekel punt bij de slimme apparaten. Internet is en blijft gevoelig voor hackers. Gemak wordt dan snel ergernis.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}