Steeds meer huiseigenaren voegen een overkapping toe aan de tuin. Hiermee creëren ze een heerlijke schaduwplek tijdens de hete zomerdagen of juist een beschutte plek om toch van je tuin te kunnen genieten met slecht weer. Denk maar eens aan die regenachtige dagen waarin je toch graag in de tuin wilt gaan zitten. Of als je met z’n allen een hapje wilt eten in de tuin terwijl het een klein beetje spettert. Dan is een overkapping de perfecte oplossing! Om de overkapping te plaatsen in de tuin moet je wel het een en ander weten over het de overkapping. Een van de belangrijkste vragen hierbij is: hoe hoog mag een overkapping zijn? Regelgeving en vergunningen spelen hier ook een rol bij. Wat zijn precies de regels en waar moet je op letten? We leggen het hier voor je uit.
Belangrijke regels bij het plaatsen van een overkapping
Er zijn belangrijke regels voor het plaatsen van een overkapping waar rekening mee gehouden moet worden. Een van die regels is de hoogte van de overkapping. Deze wordt vaak beperkt door gemeentelijke regels en kan variëren per regio. De regels zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat de overkapping niet te veel invloed heeft op de privacy van de buren en het aanzicht van de buurt. Veranda’s en andere overkappingen vallen vaak onder dezelfde richtlijnen, maar de exacte eisen kunnen verschillen. Verdiep je dus van tevoren goed in deze regels zodat je niet achteraf nog de hoogte moet aanpassen.
Hoe hoog een overkapping mag zijn volgens het bestemmingsplan
In het bestemmingsplan van je gemeente staat de maximale hoogte van een overkapping aangegeven. Vaak mag een overkapping zonder vergunning niet hoger zijn dan 3 meter wanneer deze aan de achterkant van je woning wordt geplaatst. Voor een vrijstaande overkapping geldt vaak een maximale hoogte van 3 meter op het hoogste punt, afhankelijk van de afstand tot de erfgrens. Het bestemmingsplan kan wel per gemeente verschillen. Hierdoor kan het gebeuren dat er in jouw situatie net andere regels gelden. Daarom is het verstandig om altijd even het bestemmingsplan te raadplegen of contact op te nemen met de gemeente.
Vergunningen en uitzonderingen
Soms kom je er niet onderuit: er is een vergunning nodig voor je overkapping. Bijvoorbeeld wanneer je hoger wilt bouwen dan de toegestane 3 meter of wanneer je overkapping een permanente constructie is die dicht bij de erfgrens staat. De regels omtrent vergunningen kunnen complex zijn en verschillen per locatie. Het kan ook zijn dat een monumentaal pand extra regels met zich meebrengt, zelfs als het gaat om veranda’s of overkappingen. Gelukkig biedt de gemeente vaak heldere informatie en zijn er mogelijkheden om een vergunning aan te vragen.
Wat te doen bij het overschrijden van de toegestane hoogte
Wat als je per ongeluk de toegestane hoogte overschrijdt? Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals een verplichte aanpassing of zelfs het moeten afbreken van de overkapping. Om dit te voorkomen, is het verstandig om van tevoren goed te meten en een plan te maken. Mocht je toch een fout maken, dan is het slim om in overleg te gaan met de gemeente. Soms zijn er mogelijkheden om alsnog een vergunning aan te vragen, zeker als de constructie verder geen overlast veroorzaakt voor de omgeving. Bij veranda’s kan het soms net anders liggen, afhankelijk van de manier waarop deze is gebouwd. Zorg er daarom voor dat je goed geïnformeerd bent en niet voor verrassingen komt te staan.
Genieten van een overkapping in de tuin
Door je van tevoren goed te verdiepen in de belangrijke regels, vergunningen en uitzonderingen weet je zeker dat je na het plaatsen van je overkapping geen gedoe krijgt met de gemeente of je buren. Bekijk goed wat de toegestane hoogte is en of je een vergunning nodig gaat hebben. Met de juiste hoogte, vaak maximaal 3 meter, kan je genieten van de overkapping in je tuin.