.st0{fill:#FFFFFF;}

Hoe rolt jouw gordijn? 

 mei 10, 2021


Een gordijn hangt, maar kan ook rollen! Het rolgordijn is het alternatief voor vitrage en de horizontale jaloezie. Een buismechanisme rolt de stof op of af. Het kan zelfs elektrisch.

In of op-de-dag

In twee houders is een buis geplaatst die de stof op of rolt. Simpel maar wel effectief. Voor de plaatsing bij een raam is er de keuze van bevestiging op het raam of op het kozijn. Het heet dan in of op-de-dag. De plaatsing heeft invloed op de verduistering en op het open en dicht doen van het raam. Bij plaatsing op het kozijn ontkom je niet aan enig daglicht. Bij plaatsing op het kozijn kun je het raam niet open doen als het naar binnen scharniert.

Verschillen in rolgordijnen

Het rolgordijn is er in verschillende soorten zoals het traditionele rolgordijn, het duo rolgordijn en plissé rolgordijn. Het duo rolgordijn bestaat uit twee verschillende stoffen. Hierdoor is het mogelijk om voor een lichtdoorlatende stof te kiezen of voor een blinderende. Het lijkt op een jaloezie maar het blijft een stoffen raambekleding. Je kunt de lichtinval zelf bepalen.

Vouwen in plaats van rollen

Plissé rolgordijnen vouwen in plaats van rollen. Een dubbele variant heet duettes. Het zijn dubbele lagen stof in plaats van één. De dubbele laag zorgt voor een extra isolatie. Bij een duette is het bedieningskoort niet zichtbaar vanwege de beschikbare tussenruimte. De gordijnen zijn in een standaard en een top-down vorm beschikbaar.

Een paneelgordijn schuift


Een paneelgordijn is eigenlijk een schuifgordijn vergelijkbaar met een traditioneel gordijn. Ze worden bevestigd aan een bovenrail met een verzwaring aan de onderkant. Een paneelgordijn wordt ook wel schuifgordijn genoemd en wordt ook gebruikt om ruimten af te scheiden.

Rolgordijnen zijn populair en dat betekent dat je ze overal kunt kopen zoals een erkend interieurzaak tot een goedkope bouwmarkt. Er is dus een kwaliteitsverschil gelet op de gehanteerde prijzen. Het geheim zit meestal in de materialen van de mechaniek, de kwaliteit van de stof en het al dan niet op maat kunnen leveren. Hoe rolt jouw gordijn.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}