.st0{fill:#FFFFFF;}

Houtpellets voor je pelletkachel? Dit zijn de voordelen! 

 november 23, 2020

Heb of wil je een pelletkachel? Een slimme keus, want dit is een slimme en duurzame manier om je huis te verwarmen. In zo’n kachel verbrand je houtpellets. Lees hier meer over pelletkachels en welke houtpellets je daarvoor kan gebruiken.

Wat is een pelletkachel?

Je zou kunnen denken dat een pelletkachel een soort houtkachel is. Hij verbrandt inderdaad hout(pellets) als brandstof. Maar een pelletkachel is een stuk moderner.

De pellets worden automatisch door de kachel naar de verbrandingskamer gevoerd. Een thermostaat bepaalt de snelheid waarmee dat gebeurt, zodat het vertrek telkens even warm blijft. Je hebt dus geen temperatuurschommelingen en je hoeft niet constant nieuwe brandstof op het vuur te leggen. Een pelletkachel heeft een veel hoger rendement dan een houtkachel, en ook dan verwarming met aardgas of elektriciteit. De meeste pelletkachels zijn bedoeld om één vertrek, bijvoorbeeld de woonkamer, te verwarmen. Maar er zijn ook kachels die een waterketel verhitten, waarna het hete water naar radiatoren in andere ruimtes wordt gepompt.

Wat zijn houtpellets?

De brandstof voor pelletkachels zijn houtpellets. Dat zijn geperste korrels gemaakt van houtafval. Het houtafval (krullen, zaagsel en snippers) ontstaat bij de houtverwerkende industrie, waarbij boomstammen tot timmerhout worden verwerkt. Het houtafval dat daarbij vrijkomt is puur natuur, maar heeft weinig waarde, en wordt daarom gebruikt om houtpellets van te maken.

Wat zijn de voordelen van houtpellets?

Houtpellets zijn een mooie, duurzame en goedkope vorm van brandstof. Ze hebben veel voordelen die andere grondstoffen voor verwarming niet bieden. Dit zijn de belangrijkste pluspunten van houtpellets.

Goedkoop
Je verbrandt eigenlijk afval. Houtpellets zijn erg goedkoop: de woonkamer van een gemiddeld huis (4 personen) een jaar lang verhitten kost tussen de 200 en 400 euro aan pellets.

Hoog rendement
Houtpellets branden door hun vorm en formaat prima. De pelletkachel die ze verbruikt is gemaakt om efficiënt te werken en een constant vuur te creëren. Daardoor haalt een kachel met houtpellets een rendement van wel 90%.

Duurzaam
Het hout dat gebruikt wordt voor pellets is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen, die telkens opnieuw aangeplant worden. De pellets veroorzaken dus geen extra CO2-uitstoot en verminderen de natuurwaarde niet.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van houtpellets?

Er is veel keuze in pellets voor de kachel. Goedkope pellets lijken aantrekkelijk, maar kunnen minder goed branden of voor veel afval zorgen. Let daarom op deze twee kenmerken van de houtpellets die je wil kopen.

Kleur
Houtpellets variëren in kleur van wit tot donkerbruin. Hoe witter de pellets, hoe schoner het hout waarvan ze gemaakt zijn. Deze pellets bestaan uit restanten van naaldhout, dat uitstekend brandt. Een lichtbruine kleur geeft vaak aan dat er ook schors van naaldbomen verwerkt is in de pellets. De schors zit vol hars, wat voor een kleverige laag in de kachel zorgt, die gereinigd moet worden. Erg donkere pellets bestaan voor een groot deel uit hardhout. Dit hout brandt minder goed en kan uiteindelijk de levensduur van je kachel beperken.

Uiterlijk
Goede houtpellets glazen en hebben een glad oppervlakte. Dat geeft aan dat ze stevig geperst zijn. Brokkelige of kruimelige pellets zijn minder goed geperst en branden daardoor vaak te snel.

EN+ keurmerk
De beste pellets verbranden uitstekend en produceren weinig as of andere verontreinigingen. Deze pellets zijn gemaakt van zachthout. Je herkent ze aan het keurmerk, dat EN+ (of EN plus) is. EN+ A1 is de allerbeste variant, gevolgd door EN+ A2. Als particulier is het sterk aan te raden om alleen pellets met dit keurmerk te kopen: pellets zonder het keurmerk zijn geschikt voor grootschalige toepassingen in de industrie en kunnen slecht branden in jouw kachel thuis.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}