.st0{fill:#FFFFFF;}

Kies voor een houtkachel in huis 

 juli 18, 2023

Een houtkachel biedt verschillende voordelen in huis en zorgt ook nog eens voor veel sfeer en gezelligheid. Dat steeds meer mensen een fijne houtkachel in hun huis willen installeren is dan ook niet zo heel gek. Een mooie houtkachel kun je bijvoorbeeld bestellen bij blinqkachels.nl. Er is namelijk erg veel keuze in verschillende soorten en formaten houtkachels. Zo is er altijd een houtkachel die perfect in jouw interieur zal passen.

Waarom een houtkachel kiezen?

Een houtkachel in huis zorgt meteen voor een gezellige sfeer en ook heerlijke warmte. Als er een vuurtje brandt, zal iedereen al snel rondom de kachel willen gaan zitten om lekker om te warmen. Het zorgt dus meteen voor een knusse en huiselijke sfeer.  Een kachel warmt een kamer dan ook veel sneller op dan de centrale verwarming kan. Ook zet je een kachel maar in 1 ruimte aan, waardoor je ook alleen die ruimte verwarmt. Op deze manier kun je ook heel wat aan energie besparen. 

Welke soort warmte?

Er zijn verschillende soorten houtkachels. Deze kunnen stralingswarmte en/of convectie warmte uitstralen. Je kunt al snel denken dat alle soorten warmte hetzelfde zijn, maar er merkt hier zeker wel een verschil tussen.  Stralingswarmte houdt in dat hoe dichter je bij de kachel staat, hoe meer warmte je zult voelen. Bij convectiewarmte wordt de kamer juist gelijkmatiger warm gemaakt. Als je een kachel gaat aanschaffen, is het belangrijk om hierop te letten. Kies altijd voor de soort kachel die het beste bij jou past en de plek waar je hem neerzet. 

Nadelen van een houtkachel

Een houtkachel is dus zeer bevorderlijk voor de sfeer, geeft fijne warmte af, heeft een hoog rendement en kan leiden tot een energiebesparing. Toch heeft een houtkachel ook enkele nadelen.  Zo wordt tijdens het stoken de kachel natuurlijk erg heet. Dit kan zorgen voor een gevaarlijke situatie als je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren hebt rondlopen. Ook stoot een houtkachel fijnstof uit. Dit is niet goed voor de natuur. Gelukkig kun je dit fijnstof wel makkelijk voorkomen door te stoken met droog hout en door het installeren van een houtrookfilter. De voordelen wegen echt zwaar op tegen de nadelen.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}