.st0{fill:#FFFFFF;}

Waar moet je op letten bij het kopen van een cilinderslot? 

 november 24, 2021

Wat is een cilinderslot

Een cilinderslot is een type slot dat bestaat uit een cilinder enerzijds en een behuizing anderzijds.
Het slot wordt geblokkeerd door stiften, plaatjes of kogeltjes. Deze zorgen ervoor dat een deur voorzien van een cilinderslot niet eerder geopend kan worden dan dat er een passende sleutel in gestoken wordt. Alleen bij het insteken van een correcte en passende sleutel kan het mechanisme gedraaid worden in de behuizing en de deur geopend worden.
Meestal is het zo dat het geheel bestaat uit een basis slot en een losse cilinder. De afmeting van de cilinder is gestandaardiseerd en kan eventueel makkelijk vervangen worden mits je de juiste sleutel er bij hebt.

Sleutels kwijt

Het kan zijn dat je jouw cilinderslot wilt vervangen. Een reden kan zijn dat je jouw sleutel bent kwijt geraakt. Of je hebt de beslissing genomen om je huis en/of garage beter te beveiligen. Dan moet je een nieuw cilinderslot gaan kopen.
Een nieuw cilinderslot is snel gevonden. Een kleine ronde op het internet en je hebt al snel tientallen aanbieders in beeld.

Waar op te letten bij cilinderslot vervangen en cilinder bestellen

Als je overgaat tot een cilinderslot vervangen dan wel cilinder bestellen moet je wel op een aantal zaken letten om niet iets aan te schaffen waar je vervolgens niets mee kunt.

Lengte

Ten eerste is de lengte van het cilinderslot van groot belang. Neem je een te lang of te kort exemplaar mee dan gaat dit niet passen. De maat is vast. De maatvoering verschilt omdat er verschillende diktes van deuren zijn. Wil je nu weten hoe je de lengte van je cilinderslot kunt opmeten? Dit staat goed beschreven in beeld en geluid op YouTube.
Ten tweede de kwaliteit van het cilinderslot. Als je juist bewust je huis beter wilt beveiligen dan wil je een kwalitatief goed slot plaatsen. Laat je eventueel goed voorlichten in de speciaalzaak of bel deze op als je een slot besteld en laat bezorgen

Keurmerk

Ga je toch voor het zelf uitkiezen van een slot, let dan op eventuele keurmerken. Zit er geen keurmerk op, dan zal dit slot vrij makkelijk open te maken zijn. Een goed keurmerk voor dit soort sloten is het SKG keurmerk. Daarbij zit er ook nog verschil in hoeveel sterren het slot heeft. Er zijn SKG 2 sterren sloten, maar ook SKG 3 sterren sloten. Met een SKG keurmerk slot heb je in ieder geval een slot dat goed beschermd is tegen inboren en zodoende geforceerd te openen. Dit is een belangrijk aspect bij een cilinder bestellen.

Type slot

Uiteraard moet je ook goed kijken naar welk type slot of je nodig bent. Als je een slot vervangt kijk dan goed op je huidige variant voor het typenummer dan wel serienummer.
Er zijn verschillende varianten. Zo zijn er sloten met een halve cilinder. Hierbij zit er maar aan 1 kant een sleutelgat. De meest verkochte sloten hebben een dubbele cilinder. Dit houd in dat er aan beide kanten een sleutelgat zit.
De derde variant is de knopcilinder. Bij deze variant zit er aan 1 kant een draaiknop. Met deze knop draai je dan de deur op slot en kun je hem ook openen.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}