.st0{fill:#FFFFFF;}

Wat zijn de kosten van vloerverwarming? 

 februari 7, 2024

Overweeg je om vloerverwarming te installeren in je huis? Dan is het belangrijk om te weten wat hierbij komt kijken, inclusief de kosten van vloerverwarming die ermee gemoeid zijn.  

Naast de aanschaf van het systeem zelf, moet je ook rekening houden met de kosten voor installatie. Dit omvat onder andere de arbeidskosten van de installateurs of materiaalkosten.

Het is cruciaal om op de hoogte te zijn van deze kosten, omdat ze een aanzienlijke impact kunnen hebben op je budget en je beslissing om al dan niet voor vloerverwarming te kiezen.

Daarom zullen we in dit artikel alle gemiddelde kosten van vloerverwarming voor je op een rijtje zetten!


Wat zijn de kosten van vloerverwarming?

De kosten van vloerverwarming bestaan uit verschillende componenten. Allereerst zijn er de installatiekosten, die onder andere arbeidskosten, materiaalkosten en eventuele voorbereidende werkzaamheden omvatten.

Daarnaast zijn er de stookkosten, die het jaarlijkse energieverbruik van het systeem vertegenwoordigen, en de onderhoudskosten, die bestaan uit eventuele reparaties, inspecties en vervangingen van onderdelen.

Type kosten

Gemiddelde kosten

Installatie en materiaal

€5 - €10 per m²

Stoken

€150 - €350 per jaar

Onderhoud

€0 - €100 per jaar

De gemiddelde kosten van vloerverwarming kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het oppervlak dat moet worden verwarmd. Over het algemeen geldt dat hoe groter het oppervlak, hoe hoger de totale kosten zullen zijn vanwege de toegenomen hoeveelheid materiaal en arbeid die nodig is voor de installatie.

Oppervlakte (m²)

Gemiddelde kosten

Stookkosten per jaar*

10

€750 - €850

€620 - €660

20

€850 - €950

€1240 - €1320

30

€950 - €1100

€1860 - 

50

€1250 - €1600

€2600 - €175

100

€1700 - €2150

€5200 - €350

*In dit voorbeeld gaan we uit van 'normaal weer 'over een periode van zo'n 180 dagen, het aantal dagen waarin er in Nederland gemiddeld gestookt wordt. In de overige dagen is het doorgaans niet nodig om te stoken.

Deze voorbeelden laten zien hoe de kosten van vloerverwarming toenemen naarmate het oppervlak groter wordt.


Welke soorten vloerverwarming zijn er?

Er zijn twee hoofdsoorten vloerverwarming: elektrische vloerverwarming en watergedragen vloerverwarming.

Elektrische vloerverwarming: Dit type vloerverwarming maakt gebruik van elektrische kabels of matten die onder de vloer worden geïnstalleerd. Deze kabels worden verwarmd door elektriciteit, waardoor de vloer wordt opgewarmd.

Elektrische vloerverwarming is gemakkelijk te installeren en ideaal voor kleine ruimtes zoals badkamers. Een concreet voorbeeld is een badkamer die snel warm moet zijn in de ochtend.

Watergedragen vloerverwarming: Ook bekend als "natte" vloerverwarming, maakt gebruik van buizen die warm water door de vloer laten circuleren. Deze vorm van vloerverwarming is het meest populair, omdat hierbij de verwarming het meest efficiënt is.

Dit warme water wordt verwarmd door een cv-ketel, warmtepomp of zonneboiler. Watergedragen vloerverwarming is efficiënter en geschikt voor grotere ruimtes zoals woonkamers en keukens. Een voorbeeld hiervan is een woonkamer die gelijkmatig en efficiënt moet worden verwarmd.

Beide soorten vloerverwarming hebben hun eigen voordelen en toepassingen, dus het kiezen van het juiste type hangt af van je behoeften en de specifieke kenmerken van je huis.

Kosten vloerverwarming

Wat beïnvloedt de kosten van vloerverwarming?

Hoewel het op het eerste gezicht niet zo lijkt, kan je de kosten van vloerverwarming zo hoog of zo laag maken als je zelf wilt. Er zijn namelijk allerlei 'nieuwere' technologieën die je kunt aanschaffen om de kwaliteit van de vloerverwarming te verbeteren.

Deze drie zaken beïnvloeden de kosten van de vloerverwarming:

  • Type vloerverwarmingssysteem
  • Grootte van het oppervlak
  • Extra opties

Allereerst is het zo dat het type systeem dat je kiest, zoals elektrische vloerverwarming of watergedragen vloerverwarming, invloed heeft op de kosten. De installatiekosten van elektrische vloerverwarming kunnen variëren van €50 tot €100 per vierkante meter, terwijl watergedragen systemen doorgaans duurder zijn vanwege de kosten van de warmtebron en de installatie.

Ten tweede de grootte van het oppervlak: hoe groter het oppervlak dat moet worden verwarmd, hoe hoger de totale kosten zullen zijn. Voor elke extra vierkante meter moet je rekening houden met extra materiaal- en installatiekosten. Bijvoorbeeld, voor een oppervlak van 100 vierkante meter kunnen de installatiekosten tussen de €5.000 en €10.000 liggen.

Als laatste de extra opties. Het toevoegen van extra opties aan je vloerverwarmingssysteem kan de kosten verhogen. Bijvoorbeeld, het installeren van een programmeerbare thermostaat kan tussen de €100 en €200 kosten, terwijl warmte-isolatie onder de vloer gemiddeld € 10 tot € 20 per vierkante meter kost. Bekijk hieronder een overzicht van deze extra opties:

Optie

Gemiddelde kosten

Programmeerbare thermostaat

€100 - €200

Vloersensoren voor temperatuurregeling

€50 - €100

Smartphonebediening

€200 - €300

Warmte-isolatie onder de vloer

€10 - €20 per m²

Antifractiemateriaal voor tegelvloeren

€5 - €10 per m²

Het is belangrijk om rekening te houden met al deze factoren bij het plannen van een vloerverwarmingsproject, zodat je een realistisch budget kunt opstellen en geen verrassingen tegenkomt tijdens de installatie.


Hoe kan je de kosten van vloerverwarming beperken?

Het beperken van de kosten van vloerverwarming kan op verschillende manieren worden bereikt. Dit zijn de belangrijkste manieren:

  • Zelf installeren
  • Kies voor een elektrische vloerverwarming
  • Maak efficiënt gebruik van thermostaten
  • Isoleer de vloer

Een effectieve manier om geld te besparen op vloerverwarming is door zelf de installatie uit te voeren, indien mogelijk. Het inhuren van een professional kan tot wel €30 tot €50 per uur aan arbeidskosten toevoegen. 

Door zelf de installatie te doen, kunnen deze kosten worden vermeden, wat kan resulteren in aanzienlijke besparingen. Bijvoorbeeld, voor een oppervlak van 50 vierkante meter kunnen de arbeidskosten alleen al €1.500 tot €2.500 bedragen.

Elektrische vloerverwarming is over het algemeen goedkoper in zowel installatie- als operationele kosten in vergelijking met watergedragen systemen. De installatiekosten van elektrische vloerverwarming liggen vaak tussen €50 en €100 per vierkante meter, terwijl de operationele kosten per jaar gemiddeld tussen €150 en €300 liggen.

Door gebruik te maken van programmeerbare thermostaten en de verwarming alleen in te schakelen wanneer dat nodig is, kunnen de operationele kosten van vloerverwarming aanzienlijk worden verlaagd. 

Het instellen van lagere temperaturen tijdens perioden waarin de ruimte niet in gebruik is, kan helpen om energie te besparen en de kosten te verlagen. Volgens onderzoek kan het gebruik van programmeerbare thermostaten een besparing van 10% tot 30% op de energierekening opleveren.

Het verbeteren van de isolatie van de vloer kan helpen om warmteverlies te verminderen en de operationele kosten van vloerverwarming te verlagen. Het toevoegen van extra isolatiemateriaal onder de vloerverwarming kan de efficiëntie van het systeem verbeteren en de warmte beter vasthouden.

Volgens het Amerikaanse Ministerie van Energie kan het verbeteren van de isolatie van de vloer een besparing van 5% tot 25% op de energierekening opleveren.

Door deze strategieën toe te passen, kunnen huiseigenaren de kosten van vloerverwarming aanzienlijk beperken en tegelijkertijd genieten van de voordelen van een comfortabel en energiezuinig verwarmingssysteem.


Veelgestelde vragen

Hoe hoog zijn de stookkosten voor een vloerverwarming?
De stookkosten van watergedragen vloerverwarming bedragen ongeveer €3,60 per 10 m² per dag. 

Is een elektrische vloerverwarming goedkoper?
Ja, een elektrische vloerverwarming is goedkoper om te leggen dan een watergedragen vloerverwarming.

Is vloerverwarming nog rendabel?
Ja, vloerverwarming verbruikt doorgaans 20% minder energie dan traditionele radiatorverwarming.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}