.st0{fill:#FFFFFF;}

Wat zijn de kosten van een zonneboiler? 

 februari 7, 2024

Ben je geïnteresseerd in het installeren van een zonneboiler op je woning? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van kosten van een zonneboiler inhouden. Dit is belangrijk, omdat ze invloed hebben op je budget en de uiteindelijke besparingen die je kunt realiseren op je energierekening.

In dit artikel zetten we alle gemiddelde kosten voor het aanschaffen en installeren van een zonneboiler op een rijtje, zodat je een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen over de investering in een zonneboiler voor je huis.


Wat zijn de kosten van een zonneboiler?

De kosten van een zonneboiler bestaan uit verschillende onderdelen, waarbij het belangrijkste verschil zit in de grootte. Hoe groter jouw huishouden, hoe hoger de kosten van een zonneboiler. 

Je kunt voor een zonneboiler subsidie aanvragen. Anno 2024 bedraagt deze subsidie €1200 voor een zonneboiler voor een drie-persoonshuishouden, met een voorraadvat van 120 liter, en €1800 voor een vijfpersoonshuishouden met een voorraadvat van 180 liter.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde kosten van een zonneboiler:

Huishouden

Gemiddelde kosten

Subsidie

3 personen

€3.800

€1.200

5 personen

€6.500

€1.800


Wat bespaar je met een zonneboiler?

Door een zonneboiler te gebruiken, bespaar je op jouw gasrekening. Een zonneboiler gebruikt namelijk het zonlicht om water te verwarmen, waardoor je minder gas of elektriciteit hoeft te gebruiken om heet water te krijgen. 

Bekijk hieronder hoeveel gas jij kunt besparen door een zonneboiler op je dak te plaatsen:

Huishouden

Besparing in m³

Besparing in €

3 personen

160 m³ per jaar

€230 per jaar

5 personen

230 m³ per jaar

€330 per jaar


Kosten zonneboiler

Welke soorten zonneboilers zijn er?

Er zijn twee hoofdsoorten zonneboilers: de vlakkeplaatcollector en de vacuümbuiscollector.

De vlakkeplaatcollector is een type zonneboiler dat bestaat uit een plat paneel met een donkere absorberlaag, bedekt met een glazen plaat. 

De absorberlaag absorbeert zonlicht en zet het om in warmte, die wordt overgedragen aan een vloeistof (meestal water of een antivriesoplossing) in de collector. Vlakkeplaatcollectoren zijn geschikt voor gematigde klimaten en zijn vaak de meest betaalbare optie.

Voorbeeld: Stel je een plat, donker paneel op het dak van een huis voor. Dit paneel vangt zonlicht op en verwarmt water dat door buizen in het paneel stroomt.

Het tweede type zonneboiler is de vacuümbuiscollector. Deze zonneboiler bestaat uit meerdere vacuümbuizen die zonlicht absorberen en warmte vasthouden (zie plaatje hierboven). De buizen zijn gevuld met een warmtegeleidende vloeistof, die de warmte naar een opslagtank transporteert. Vacuümbuiscollectoren presteren goed bij lagere temperaturen en zijn efficiënter in koudere klimaten.

Beide typen zonneboilers gaan zo'n 25 tot 30 jaar mee, en hebben gemiddeld een terugverdientijd van zo'n 8 tot 15 jaar.

Door te kiezen tussen deze twee typen zonneboilers kun je een systeem kiezen dat het beste past bij jouw behoeften en klimatologische omstandigheden.


Wat beïnvloedt de kosten van een zonneboiler?

De kosten van een zonneboiler worden beïnvloed door verschillende onderdelen:

  • Type collector
  • Grootte van de installatie
  • Installatiekosten

Het type zonnecollector dat je kiest, zoals vlakkeplaatcollectoren of vacuümbuiscollectoren, kan de kosten beïnvloeden. Bijvoorbeeld, vacuümbuiscollectoren kunnen duurder zijn dan vlakkeplaatcollectoren vanwege hun hogere efficiëntie en materialen. Een vacuümbuiscollector kan €1000 tot €2000 meer kosten dan een vlakkeplaatcollector vanwege de geavanceerde technologie en materialen die worden gebruikt.

De grootte van het zonneboilersysteem is recht evenredig met de kosten. Hoe groter het systeem, hoe meer zonnecollectoren en opslagcapaciteit nodig zijn, wat resulteert in hogere kosten. Een zonneboilersysteem voor een klein huishouden kan beginnen bij €2000, terwijl een groter systeem voor een groot huis tot €7000 kan kosten.

De kosten voor installatie kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit van de installatie, de locatie van het systeem en eventuele aanpassingen aan het dak die nodig zijn.


Hoe kan je de kosten van een zonneboiler beperken?

Er zijn verschillende manieren om de kosten van een zonneboiler te beperken:

  • Juiste type collector
  • De juiste grootte

Het kiezen van een vlakkeplaatcollector in plaats van een vacuümbuiscollector kan kosten besparen, omdat vlakkeplaatcollectoren over het algemeen goedkoper zijn in aanschaf. Een vlakkeplaatcollector kan €1000 tot €2000 goedkoper zijn dan een vacuümbuiscollector vanwege de eenvoudigere constructie en lagere materiaalkosten.

Kies een zonneboilersysteem dat past bij de behoeften van je huishouden. Een te groot systeem kan onnodige kosten met zich meebrengen, terwijl een te klein systeem niet voldoende warm water kan leveren. Een goed passend systeem kan de kosten optimaliseren.

Een zonneboilersysteem voor een klein huishouden kan beginnen bij € 2000, terwijl een groter systeem voor een groot huis tot € 7000 kan kosten. Door de juiste grootte te kiezen, kun je onnodige kosten vermijden.


Veelgestelde vragen

Is een zonneboiler interessant?
Ja, een zonneboiler heeft een terugverdientijd van zo'n 8 tot 20 jaar en besparen je per jaar zo'n €300 euro op je energierekening. 

Is een zonneboiler beter dan zonnepanelen?
Nee, zonnepanelen zijn doorgaans efficiënter dan zonneboilers. Wel hebben huizen profijt van een combinatie van panelen en een boiler, omdat de boiler zorgt voor directe verwarming van water, terwijl panelen een opslagvermogen hebben.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een zonneboiler?
Als je kiest voor een zonneboiler, heb je voor elke vierkante meter aan panelen heb je 40 tot 60 liter aan boilercapaciteit nodig.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}