Het is de wens voor veel eigenaren van een woning. Nieuwe kozijnen ter vervanging van de meestal slecht geïsoleerde ramen. Voor een gemiddelde eengezinswoning bedraagt de vervanging zo’n 12.000 euro. Dit bedrag heeft niet iedereen op zijn spaarrekening staan. Welke mogelijkheden zijn er voorhanden?
Investeren in woning
Lenen voor de eigen woning wordt gezien als een waardevolle besteding. Door een duidelijke woningverbetering in meerdere opzichten kan de lening gezien worden als een waardevolle investering. Het aanzicht van de woning zal verbeteren en de woning krijgt door hoogrenderend glas mogelijk een gunstiger energielabel.
Hypotheek en kosten
Ondanks de waardevermeerdering van de woning zal er een lening vorm moeten worden gekozen indien het geld niet voorhanden is. Een extra hypotheek is waarschijnlijk niet de goedkoopste methode omdat de kosten relatief hoog zijn. Een hypotheek afsluiten brengt namelijk advies-, taxatie- en notariskosten met zich mee. Gelet op het te lenen bedrag zijn de kosten proportioneel groot. Het mooiste is om de aanwezige hypotheek te verhogen zonder extra kosten. Bij bepaalde hypotheken is een verhoging van de bestaande hypotheek mogelijk zeker gelet op de bestemming van de lening.
Persoonlijke lening
Een persoonlijke lening zal in de regel het meest voordelig zijn omdat de kosten van afsluiten beduidend lager zijn. Daarbij is de rente bij financiering kunststof kozijnen volledig aftrekbaar. De aflossing wordt natuurlijk gecompenseerd door de besparing op energiekosten. Veel gemeenten hebben een subsidiepot beschikbaar voor isolatiemaatregelen. Mogelijk kan een woningeigenaar recht hebben op een subsidie.
Nationaal Warmtefonds
Een andere optie is lenen bij het Nationaal Warmtefonds. Dit fonds biedt energiebespaarleningen met een aantrekkelijke financiering. De terugbetaling wordt zoveel mogelijk gekoppeld aan de besparing op de energiekosten. De gemiddelde looptijd is tien jaar en leningen worden verstrekt vanaf 2.500 euro. Bij leningen tot 25.000 euro is de looptijd langer.
Energiebespaarleningen zijn er voor glasisolatie, spouw-, dak- en vloerisolatie, aanschaf van HR-ketels en zonnepanelen. Voor huizenkopers geldt dat voor woningen die gekocht worden het maximaal bedrag van de hypotheek verhoogd wanneer energiebesparende maatregelen mee worden gefinancierd. Het maximale bedrag bedraagt 6 procent tot een bedrag van 19.500 euro.