.st0{fill:#FFFFFF;}

Metaal verven? Dit zijn 4 stappen om het zelf te doen! 

 januari 25, 2024

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Overig
 • /
 • Metaal verven? Dit zijn 4 stappen om het zelf te doen!

Ben je het zat om naar dat zielloze metalen kastje te staren dat eruitziet alsof het nog uit de tijd van zwart-wittelevisies komt? Of heb je een verroeste tuinbank die smeekt om wat liefdevolle aandacht? Geen zorgen, want het is heel goed mogelijk om metaal te verven in een leuk kleurtje. 

Voor dit artikel hebben we een stappenplan opgesteld met de belangrijkste tips om vandaag nog metaal te verven. Dus, ben jij klaar om de uitdaging aan te gaan? Lees dan verder!


Dit heb je nodig om metaal te verven:

 • Acrylverf, emailverf of alkydverf (acrylverf is het meest gebruikt)
 • Primer
 • Kwast, roller of spuitbus
 • Schuurpapier met een grove korrel (100 of lager)
 • Schuurpapier met een zachte korrel (120 of hoger)
 • Staalspons
 • Ontvetter (bijvoorbeeld aceton)
 • Schone doek
 • Optioneel: tape voor afplakken

Welke verf is geschikt voor metaal?

Er zijn grofweg drie verschillende soorten verf die geschikt zijn voor het verven van metaal. Elk van deze verfsoorten heeft weer eigen voor- en nadelen. Hieronder zetten we de belangrijkste verfsoorten op een rijtje:

 • Acrylverf
 • Emailverf
 • Alkydverf (olieverf)

Acrylverf is een veelzijdige keuze. Het droogt snel en geeft een matte of glanzende afwerking, afhankelijk van de gekozen variant. Acrylverf is geschikt voor binnen- en buitentoepassingen en is beschikbaar in een breed scala aan kleuren. Dit type verf is bovendien toegankelijk, omdat het weinig geur met zich meebrengt en het doorgaans beter hecht dan de alternatieven.

Emailverf is duurzaam en geeft een glanzende afwerking. Het is geschikt voor metalen oppervlakken zoals kastjes en biedt een goede dekking. Het kan ook goed bestand zijn tegen dagelijks gebruik. Dit type verf is stevig en duurzaam, waardoor het doorgaans langer blijft zitten dan acrylverf, maar wel wat lastiger aan te brengen is.

Alkydverf biedt een duurzame afwerking en is bestand tegen slijtage. Het heeft echter een langere droogtijd dan acrylverf. Als je de extra droogtijd niet erg vindt, kan alkydverf een goede keuze zijn voor een duurzame afwerking.

Bij het kiezen van de verf is het belangrijk om rekening te houden met de voorbereiding van het metaal (reiniging, ontvetting, en mogelijk primeren). Overweeg ook de kleur en het gewenste eindresultaat. Als bijvoorbeeld een metalen kastje veel wordt blootgesteld aan slijtage, kan een duurzame verf zoals emailverf een goede optie zijn, maar over het algemeen wordt acrylverf het meest aangeprezen. 

Metaal verven

4 stappen voor metaal verven

Hoe ga je van start? Het verven van metaal klinkt eenvoudig, maar is over het algemeen een kwestie van geduld en nauwkeurig te werk gaan. 

Onderstaand vind je 4 stappen voor het verven van metaal, zodat jij een prachtig afgewerkt schilderproject voor elkaar krijgt. Benieuwd? Lees dan verder!

1.Voorbereiding:

Grof vuil verwijderen
Start met het inspecteren van het metaal en verwijder grof vuil, stof en losse deeltjes met behulp van een zachte borstel of doek. Na deze eerste stap is het cruciaal om het metaal te ontvetten. Gebruik hiervoor een geschikt ontvettingsmiddel, zoals aceton of een specifieke ontvetter voor metalen. 

Ontvet
Breng de ontvetter aan met een schone doek en wrijf grondig over het gehele oppervlak om overtollig vet en olie te verwijderen.

Roest
Bij roest gebruik je een staalborstel of schuurpapier met een grove korrel om voorzichtig de roest van de roestplekken te schuren. Zorg ervoor dat alle losse roestdeeltjes en stof volledig worden verwijderd.

Schuren
Voor een betere hechting van de primer en verf is het volgende doel om het oppervlak licht op te schuren. Gebruik hiervoor fijn schuurpapier (korrel 120 tot 180) en schuur het gehele oppervlak. Deze stap creëert een ruwer oppervlak, wat de hechting van de verflagen bevordert.

Na het schuren is het van belang om grondig stof en restanten van het schuren te verwijderen. Gebruik hiervoor een schone, droge doek om het metaal goed af te vegen.

2. Primer:

De primer legt de basis voor een duurzame en gelijkmatige verflaag op het metaal. Hoe beter de primer, hoe beter het eindresultaat. 

Selecteer een primer die geschikt is voor het specifieke type metaal dat je schildert. Er bestaan specifieke primers, zoals primers voor koper of primers voor aluminium. Let hier goed op! De juiste primer zorgt voor een betere hechting en beschermt tegen roestvorming.

Gebruik vervolgens een kwast of spuitpistool om de primer gelijkmatig over het oppervlak te verdelen. Zorg ervoor dat de primer dun wordt aangebracht en volledig droog is voordat je verder gaat.

3. Schuren:

Nadat het metaal is geprimed, gaan we over op schuren. Hiervoor gebruik je een korrel tussen de 120 en 180. Let erop dat je niet de hele primelaag eraf schuurt, want een klein beetje opschuren is al voldoende voor het goed hechten van de verf.

Hiermee schuur je het oppervlak lichtjes om eventuele oneffenheden te egaliseren. Dit creëert een gladder oppervlak voor de uiteindelijke verflagen.

Je kunt herkennen of een primelaag goed is geschuurd door goed te kijken naar weerspiegeling van licht. Zie je plekken die meer licht lijken te weerspiegelen dan andere plekken? Dan moet je nog eens een keer over die plekken heen schuren. Bovendien kan je het controleren door het te voelen. Voel je ruwe plekken? Dan heb je nog niet goed genoeg geschuurd. 

4. Verven in lagen:

En dan komen we aan bij het belangrijkst deel: het verven. Het belangrijkste is hier om te verven in meerdere laagjes. Het aanbrengen van meerdere dunne lagen verf zorgt namelijk voor een glad eindresultaat. Je kunt dit doet met een kwast, maar voor grotere oppervlakten is een roller ook prima.

Tussen elke laag is het raadzaam om zo'n 2 tot 4 uur te wachten met schilderen. Wacht je niet lang genoeg, zal de verf plakkerig blijven en hecht de verf minder goed aan de onderliggende laag. 

Het type verf dat jij kiest, is hiervoor belangrijk. Selecteer verf die geschikt is voor het type metaal en de beoogde toepassing. Overweeg bijvoorbeeld speciale metaalverf die roestvorming voorkomt.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}