.st0{fill:#FFFFFF;}

Olijfboom binnen? Dit zijn 6 Tips om thuis een olijfboom te verzorgen! 

 januari 25, 2024

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Woonkamer
 • /
 • Olijfboom binnen? Dit zijn 6 Tips om thuis een olijfboom te verzorgen!

Heb jij altijd al een olijfboom binnen willen zetten? In dit artikel delen we 6 waardevolle tips voor het succesvol laten groeien van een prachtige olijfboom binnen.

Of je nu de mediterrane sfeer naar je woonruimte wilt brengen of simpelweg geniet van de voldoening van het laten groeien van een levend organisme, onze tips zijn gericht op het creëren van een bijzondere en gezond interieur.

Je ontdekt in dit artikel de belangrijkste dingen waar je op moet letten in het verzorgen van een olijfboom en met behulp van onze tips voorkom je veelgemaakte fouten. Meer weten? Ontdek het hieronder! 


Kan een olijfboom binnen staan?

Ja, het is mogelijk om een olijfboom binnen te houden, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden.

Over het algemeen is de Olea europeae de beste olijfbomensoort die binnen kan overleven.

Olijfbomen gedijen van nature in een warm klimaat en hebben veel zonlicht nodig. Als je ervoor kiest om een olijfboom binnen te houden, moet je zorgen voor voldoende licht, bij voorkeur door de boom dicht bij een zonnig raam te plaatsen.

Gelukkig kan je ook in Nederland deze omstandigheden prima nabootsen. Hieronder ontdek je wat jij vandaag nog kunt doen om een olijfboom zo goed mogelijk te verzorgen.


Wat is de beste plek voor een olijfboom binnen?

Er is een aantal belangrijke factoren voor het bepalen waar in je kamer een olijfboom nu eigenlijk het beste zou moeten staan om zo goed mogelijk te groeien. Hieronder lees je de belangrijkte elementen:

 • Plaats de olijfboom in een goed verlichte ruimte met veel natuurlijk licht.
 • Zorg ervoor dat de olijfboom niet te dicht bij het raam staat.
 • Vermijd plekken op de tocht.
 • Vermijd radiatoren om uitdroging te beperken.

Maar wat betekent dit nu voor jou en jouw wens om een olijfboom binnen te plaatsen? Hieronder vind je 5 praktische tips voor het verzorgen van een olijfboom binnen.


6 tips over hoe je een olijfboom binnen verzorgt

Wat zijn de belangrijkste praktische tips voor het verzorgen van een olijfboom binnen? Hieronder hebben wij 6 essentiële tips opgesteld, die jou kunnen helpen in het succesvol verzorgen van een olijfboom.

Met deze tips kan jij vandaag nog aan de slag. Ben je benieuwd? Lees dan verder!

1. Zorg voor een temperatuur tussen de 15 en 25 graden

Houd de omgevingstemperatuur rond de olijfboom stabiel en warm. Olijfbomen gedijen bij temperaturen tussen 15 en 25 graden Celsius. Probeer ook de luchtvochtigheid op een matig niveau te houden. Gebruik indien nodig een luchtbevochtiger.

Is de temperatuur lager? Dan kan de olijfboom schade oplopen aan de bladeren en takken van de bomen.

2. Zorg voor het beste licht

Een van de belangrijkste uitdagingen is het bieden van voldoende natuurlijk licht. Olijfbomen vereisen veel zonlicht, bij voorkeur direct zonlicht gedurende een groot deel van de dag. Plaats de olijfboom dicht bij een zonnig raam waar het veel direct zonlicht kan ontvangen. Olijfbomen hebben minimaal zes uur zonlicht per dag nodig.

Verkleuren de bladeren naar geel? Dan krijgt de boom te weinig licht. Overweeg het gebruik van kunstmatige verlichting, zoals groeilampen, als natuurlijk licht beperkt is.

3. Geef spaarzaam water

Geef de olijfboom regelmatig water, maar voorkom dat de grond te drassig wordt.

In principe heeft een olijfboom altijd water nodig, dus het kan best zo zijn dat deze boom 2 tot 3 keer per week water nodig heeft.

Laat de bovenste laag van de grond tussen de gietbeurten opdrogen. Zorg voor goede drainage in de pot om wortelrot te voorkomen. Pas het watergeefschema aan op basis van de behoeften van de boom en het klimaat.

Verkleuren de bladeren naar geel of bruin? Dan heb je te veel water gegeven.

Een andere uitdaging is het zorgen voor een goede afvoer van water. Olijfbomen gedijen het beste in goed doorlatende grond, en de pot waarin ze groeien moet drainagegaten hebben om wateroverlast te voorkomen, wat kan leiden tot wortelrot.

4. Geef de juiste voeding

Geef de olijfboom tijdens het groeiseizoen (lente en zomer) een uitgebalanceerde meststof. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en frequentie. Verminder de bemesting tijdens de wintermaanden wanneer de boom in rust is.

Het best kan je olijfbomen binnen koemestkorrels of vloeibare voedingsstoffen geven. Vermijd blauwe korrels, omdat ze een te hoog stikstofgehalte hebben voor de boom.

De olijfboom heeft in september en in

5. Verpot je olijfboom om de paar jaar

Zorg voor een ruime pot met goede afwatering. Olijfbomen houden niet van beperkte wortelruimte. Overweeg om de olijfboom om de paar jaar te verpotten, vooral als de wortels de pot volledig hebben ingenomen. Gebruik een goed doorlatende potgrond.

6. Snoei in maart of april

Het snoeien van olijfbomen in maart of april wordt aanbevolen omdat dit het einde van de winterslaap markeert en het begin van het groeiseizoen. Tijdens deze periode reageert de olijfboom goed op snoei, omdat de sapstroom toeneemt en de boom snel herstelt. Het snoeien in deze maanden helpt bij het vormgeven van de boom, het verwijderen van dode of beschadigde takken, en het bevorderen van een gezonde groei en vruchtontwikkeling gedurende het seizoen. Het minimaliseert ook het risico op ziekten en stimuleert de productie van nieuwe scheuten.


Veelgestelde vragen

Waar kan een olijfboom niet tegen?

Een olijfboom kan niet tegen een doorweekte bodem.

Hoe verzorg ik mijn olijfboom in de winter?

In principe verandert er niets aan jouw olijfboom binnen in de zomer ten opzichte van de winter. Een olijfboom raakt pas in gevaar bij temperaturen van -8 graden, en dat zal binnen nooit gebeuren. 

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}