.st0{fill:#FFFFFF;}

Olijfboom snoeien: Hoe en wanneer? 

 januari 5, 2021

Olijfbomen zijn een pracht voor het oog. De mediterrane boom houdt van zon, een redelijk droge bodem en moet af en toe gesnoeid worden. Maar wanneer moet je een olijfboom snoeien en hoe pak je dit aan? In de onderstaande tekst krijg je antwoord op deze vragen.

Wanneer moet je een olijfboom snoeien? 

Je kunt het beste je olijfboom na de winter snoeien, namelijk tussen maart en april. Hierdoor heeft de boom alle tijd om in het voorjaar weer te kunnen groeien. Ook kun je in deze periode mooi de takken afknippen die de winter niet hebben overleefd en hou je de boom mooi gezond en sterk.

Het belang van snoeien

Bij olijfbomen kunnen er takken groeien die naar binnen groeien. Hierdoor gaan de takken niet de hoogte of breedte in en kan je boom niet optimaal groeien. Ook groeien de takken hierdoor meer horizontaal waardoor het zonlicht de onderste takken beter kan bereiken.

Daarnaast zorgt een regelmatige snoeibeurt ervoor dat de olijven aan de boom optimaal gerijpt worden. Je zorgt er namelijk voor dat de olijven meer zonlicht krijgen en hierdoor voldoende warmte en licht krijgen.

Hoe vaak moet je een olijfboom snoeien?

Het beste is om je olijfboom jaarlijks te snoeien. Wanneer je een olijfboom in een pot hebt staan kun je dit meerdere keren per jaar doen. Hierdoor zorg je ervoor dat de olijfboom keurig klein genoeg blijft voor zijn pot en de juiste richting opgroeit.

Hoe en wanneer olijfboom snoeien exact in elkaar zit is in principe ook een kwestie van inzicht en ervaring. Wellicht duurt het even voordat het lukt om de juiste vorm te krijgen. Blijf hier mee experimenteren en zorg ervoor dat je de boom nooit te veel snoeit.

Olijfboom snoeien wanneer is de beste tijd?

Je kunt het beste je olijfboom na de winter snoeien, namelijk tussen maart en april. Hierdoor heeft de boom alle tijd om in het voorjaar weer te kunnen groeien. Ook kun je in deze periode mooi de takken afknippen die de winter niet hebben overleefd en hou je de boom mooi gezond en sterk.

Daarnaast kun je het hele jaar door kijken wanneer takken eventueel gesnoeid kunnen worden, zoals wanneer je een olijfboom in een pot hebt staan. Hierdoor zorg je dat de boom geen energie verliest aan de groei van verticale takken.

Hoe snoei je een olijfboom?

Het snoeien van een olijfboom is zeer eenvoudig. Voor kleine boompjes, zoals een olijfboom in pot, kun je het best een kleine snoeischaar gebruiken. Voor grotere bomen kun je gebruik maken van een grote of elektrische snoeischaar.

Zorg ervoor dat je de takken onderaan de stam afknipt en zorg ervoor dat de stam onderaan mooi vrij blijft van takken. Knip nooit takken aan de bovenkant, hiermee limiteer je namelijk de groei van je boom.

Zorg er daarnaast voor dat je rekening houdt met de gewenste vorm van je boom. Knip daarom nooit te veel in een keer, maar kijk tussendoor naar het resultaat dat je overhoudt. Wanneer olijfbomen snoeien voor jouw boom van belang is hangt dus samen met de groei van je boom en de gewenste vorm.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}