.st0{fill:#FFFFFF;}

Op tijd de schaduw in 

 juni 23, 2021

De zomer begint op 21 juni en eindigt 23 september. Op de eerste dag van de zomer is het de langste dag en dat wordt gaandeweg afgebouwd. De zomers worden in Nederland warmer. De gemiddelde temperatuur bedraagt in Nederland 22 graden in juli en augustus. De nachten zijn gemiddeld 12 graden.

Teveel zon is schadelijk

De meeste mensen houden van de zon en dat is ook te zien. Door de zon wordt de huid bruingebrand wat in feite huidverbranding is. We hebben de zon nodig, maar te veel blootstelling aan Uv-licht is schadelijk. Uv-A licht dringt diep in de huid en tast het collageen en elastine aan wat leidt tot huidveroudering en rimpelvorming. Langdurige blootstelling kan leiden tot huidkanker waarvan melanoom de meest ernstige is. Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort in Nederland.

Vitamine D aanmaak

Zonlicht heeft ook een positief effect. Door Uv-B straling wordt vitamine D aangemaakt wat zorgt voor de aanmaak van calcium. Het zorgt voor stevige botten, sterke spieren en een goed gebit. Met een kwartier of maximaal een half uur in de zon, maak je voldoende vitamine D aan. De aanmaak van vitamine D vindt vooral plaats wanneer je schaduw korter is dan de lichaamslengte.

Bescherming door insmeren

Een goede bescherming is dus belangrijk. Dit bereik je door je regelmatig in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en de schaduw op te zoeken. In de zomer is er een zonkracht van 6 tot 8 wat verbranding binnen een kwartier mogelijk maakt. Zonnebrandcrèmes zijn er in twee soorten; de zonnefilters en de zonneblokkers. De blokkers werken het meest effectief omdat ze de zonnestraling terugkaatsen in plaats van absorberen.

Schaduw maken

Er zijn verschillende manieren om schaduw te creëren; een grote boom, parasol, schaduwdoek, zonneluifel of een terrasoverkapping. Met een knikarmscherm tegen de gevel zorg je voor een schaduwrijk buitenterras mits de uitval voldoende is. De luifel wordt horizontaal uitgerold met twee knikarmen. Bij niet gebruik wordt het doek opgerold in een cassette. Zonweringsdoek bestaat meestal uit acryl of polyester. Het biedt de beste bescherming tegen Uv-straling en is waterbestendig.

Verstandig omgaan met de zon dat is de boodschap. Met de juiste zonbescherming gezond de zomer door.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}