.st0{fill:#FFFFFF;}

Oven schoonmaken: Tips en trucs voor een glanzende oven 

 maart 14, 2024

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Keuken
 • /
 • Oven schoonmaken: Tips en trucs voor een glanzende oven

Wat is nu eigenlijk de beste manier om je oven schoon te maken?

Het schoonmaken van een oven is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de keukenapparatuur. Een schone oven zorgt er niet alleen voor dat het voedsel beter smaakt, maar het vermindert ook de kans op brand en verlengt de levensduur van de oven. Het is belangrijk om de oven regelmatig schoon te maken, maar dit kan een lastige en tijdrovende klus zijn.

In dit artikel delen we een aantal handige tips met je voor het schoonmaken van je oven.

Voorbereiding voor het schoonmaken van je oven

Het schoonmaken van je oven is een klusje wat meer voorbereiding nodig heeft dan je wellicht zou verwachten. In onderstaande sectie vertellen we je precies waar je op moet letten.

Welke spullen heb je nodig voor het schoonmaken van je oven?

Voordat men begint met het schoonmaken van de oven, moeten enkele benodigdheden worden verzameld. Dit om ervoor te zorgen dat het schoonmaakproces soepel verloopt. De volgende benodigdheden zijn nodig:
 • Ovenreiniger of een mengsel van ammoniak en water
 • Handschoenen
 • Spons of doek
 • Emmer met water
 • Eventueel soda

Veiligheidsmaatregelen

Bij het schoonmaken van de oven is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen. Dit voorkomt dat men zichzelf bezeert of dat er schade aan de oven ontstaat. Hieronder staan enkele veiligheidsmaatregelen die men kan nemen:
 • Draag altijd handschoenen om de huid te beschermen tegen de ovenreiniger of het mengsel van ammoniak en water.
 • Zorg ervoor dat de oven is afgekoeld voordat men begint met schoonmaken. Dit voorkomt dat men zich verbrandt.
 • Zet de oven uit en haal de stekker uit het stopcontact om kortsluiting te voorkomen.
 • Voorkom dat er water in de oven terechtkomt. Dit kan leiden tot kortsluiting.
 • Lees de gebruiksaanwijzing van de ovenreiniger of het mengsel van ammoniak en water zorgvuldig door en volg de instructies op.
 • Zet de oven op een veilige plek neer, zodat deze niet kan omvallen tijdens het schoonmaken.
Door bovenstaande veiligheidsmaatregelen te nemen, kan men veilig en efficiënt de oven schoonmaken.

Het Schoonmaken van de Oven

Het schoonmaken van de oven is een belangrijke klus om ervoor te zorgen dat de oven goed blijft werken en de gerechten die erin worden bereid niet worden beïnvloed door voedselresten en vuil. Er zijn verschillende manieren om de oven schoon te maken, waaronder het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen en chemische reinigers.

Gebruik van Natuurlijke Schoonmaakmiddelen

Er zijn verschillende natuurlijke schoonmaakmiddelen die kunnen worden gebruikt om de oven schoon te maken, zoals citroen, azijn en baking soda. Citroen kan worden gebruikt om vet en vuil te verwijderen en een frisse geur achter te laten. Het kan worden gebruikt om de binnenkant van de oven schoon te maken door het sap van een citroen op de vuile plekken te sprenkelen en het een paar minuten te laten intrekken voordat het wordt afgeveegd met een vochtige doek. Azijn is een ander natuurlijk schoonmaakmiddel dat kan worden gebruikt om de oven schoon te maken. Het kan worden gebruikt om vet en vuil te verwijderen en om geurtjes te neutraliseren. Het kan worden gebruikt door een mengsel van azijn en water te maken en dit op de vuile plekken te sprenkelen. Laat het mengsel een paar minuten intrekken voordat het wordt afgeveegd met een vochtige doek. Baking soda is een mild schuurmiddel dat kan worden gebruikt om de oven schoon te maken. Het kan worden gebruikt door een pasta te maken van baking soda en water en dit op de vuile plekken te wrijven. Laat het mengsel een paar minuten intrekken voordat het wordt afgeveegd met een vochtige doek.

Chemische Reinigers inzetten voor vuil?

Als natuurlijke schoonmaakmiddelen niet werken, kunnen chemische reinigers worden gebruikt om de oven schoon te maken. Ovenreinigers zijn speciaal ontworpen om vet en vuil te verwijderen en zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten en bouwmarkten. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking te volgen en voorzichtig te zijn bij het gebruik van chemische reinigers, omdat sommige van deze producten gevaarlijk kunnen zijn als ze niet correct worden gebruikt. Het is belangrijk om de oven regelmatig schoon te maken om ervoor te zorgen dat deze goed blijft werken en om te voorkomen dat voedselresten en vuil zich ophopen en de smaak van de gerechten beïnvloeden. Door het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen en chemische reinigers kan de oven worden schoongemaakt en onderhouden, zodat deze altijd in topconditie blijft.

Specifieke oven onderdelen schoonmaken

Wanneer het tijd is om de oven schoon te maken, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de specifieke onderdelen van de oven. Door de roosters, bakplaten, ovendeur en ovenruit regelmatig schoon te maken, blijft de oven in goede staat en kan deze langer meegaan. Hieronder volgen enkele tips voor het reinigen van deze specifieke onderdelen.

Roosters en Bakplaten Schoonmaken

Roosters en bakplaten kunnen na verloop van tijd vies worden door de ophoping van vet en voedselresten. Om deze schoon te maken, kan men het volgende doen:
 • Verwijder de roosters en bakplaten uit de oven en leg ze op een vlakke ondergrond.
 • Maak een oplossing van warm water en afwasmiddel in een emmer.
 • Gebruik een spons of afwasborstel om de roosters en bakplaten af te wassen.
 • Spoel ze af met schoon water en droog ze af met een schone doek.
Als de roosters en bakplaten erg vies zijn, kan men een mengsel van water en baking soda gebruiken om ze schoon te maken. Laat de roosters en bakplaten een paar uur weken in het mengsel en veeg ze daarna schoon met een spons.

Ovendeur en Ovenruit

De ovendeur en ovenruit kunnen vies worden door de ophoping van vet en voedselresten. Om deze schoon te maken, kan men het volgende doen:
 • Verwijder eventueel bakpapier of aluminiumfolie van de ovendeur en ovenruit.
 • Maak een oplossing van warm water en afwasmiddel in een emmer.
 • Gebruik een spons of afwasborstel om de ovendeur en ovenruit af te wassen.
 • Spoel ze af met schoon water en droog ze af met een schone doek.
Als er hardnekkige vlekken op de ovendeur of ovenruit zitten, kan men een mengsel van water en azijn gebruiken om ze schoon te maken. Laat het mengsel een paar minuten intrekken en veeg het daarna schoon met een spons. Door regelmatig de roosters, bakplaten, ovendeur en ovenruit schoon te maken, kan men ervoor zorgen dat de oven in goede staat blijft en langer meegaat.

Nabehandeling en Onderhoud

Het is belangrijk om na het reinigen van de oven deze goed na te behandelen en regelmatig te onderhouden om ervoor te zorgen dat de oven in goede staat blijft en lang meegaat. Na het reinigen van de oven kan men het beste een vochtige doek gebruiken om de binnenkant van de oven af te nemen. Hiermee worden restjes van de reiniger verwijderd en wordt voorkomen dat deze in het voedsel terechtkomen. Vervolgens kan men de oven droogmaken met keukenpapier. Om de oven goed te onderhouden, is het aan te raden om deze regelmatig schoon te maken met een ontvetter. Dasty is een goede ontvetter die speciaal ontwikkeld is voor het reinigen van ovens. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing van de ontvetter goed te lezen voordat men deze gebruikt. Een andere optie is om de oven schoon te maken met groene zeep. Dit is een milieuvriendelijke optie die goed werkt voor het verwijderen van vet en vuil. Het is belangrijk om de groene zeep goed te verdunnen met water voordat men deze gebruikt om de oven te reinigen. Door regelmatig de oven schoon te maken en te onderhouden, kan men ervoor zorgen dat de oven goed blijft werken en langer meegaat.

Veelgestelde vragen

Hoe verwijder ik ingebrand vet uit de oven?

Ingebrand vet kan lastig zijn om te verwijderen uit de oven. Een effectieve manier om ingebrand vet te verwijderen is door baking soda te gebruiken. Maak een pasta van baking soda en water en breng het aan op de plekken met ingebrand vet. Laat het een paar uur intrekken en veeg het daarna weg met een vochtige doek. Herhaal dit proces indien nodig.

Wat is de beste manier om een zeer vieze oven te reinigen?

Een zeer vieze oven kan het beste gereinigd worden met een ovenreiniger. Lees wel de gebruiksaanwijzing goed door en gebruik handschoenen en een veiligheidsbril. Spuit de ovenreiniger op de vuile plekken en laat het even intrekken. Veeg het vervolgens weg met een vochtige doek.

Welke technieken werken goed om hardnekkig vuil in de oven aan te pakken?

Hardnekkig vuil kan verwijderd worden met een combinatie van baking soda en azijn. Maak een pasta van baking soda en water en breng het aan op de vuile plekken. Spuit vervolgens azijn over de baking soda en laat het bruisen. Laat het een paar uur intrekken en veeg het daarna weg met een vochtige doek.

Hoe kan ik de binnenkant van een ovenruit effectief schoonmaken?

De binnenkant van een ovenruit kan schoongemaakt worden met een combinatie van baking soda en water. Maak een pasta van baking soda en water en breng het aan op de binnenkant van de ovenruit. Laat het een paar uur intrekken en veeg het daarna weg met een vochtige doek.

Kan ik een vaatwastablet gebruiken om mijn oven te reinigen?

Het wordt afgeraden om een vaatwastablet te gebruiken om de oven te reinigen. Vaatwastabletten zijn niet ontworpen voor het reinigen van ovens en kunnen schade veroorzaken aan de oven.

Is er een natuurlijke methode om zwarte vlekken in de oven te verwijderen?

Een natuurlijke methode om zwarte vlekken in de oven te verwijderen is door gebruik te maken van citroen en zout. Snijd een citroen in tweeën en strooi er zout overheen. Wrijf vervolgens met de citroen over de zwarte vlekken in de oven. Laat het een paar uur intrekken en veeg het daarna weg met een vochtige doek.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}