.st0{fill:#FFFFFF;}

Perilex aansluiten: stap voor stap handleiding 

 maart 14, 2024

Het aansluiten van een Perilex stopcontact is niet iets wat je zelf moet proberen, tenzij je een gecertificeerde elektricien bent. Het is belangrijk om te weten dat het aansluiten van een Perilex aansluiting niet alleen een kwestie is van het aansluiten van draden op de juiste plekken.

Er zijn verschillende veiligheidsvoorschriften waarmee rekening moet worden gehouden, zoals het gebruik van de juiste dikte van de kabels en het aansluiten van een aardlekschakelaar. Daarom is het belangrijk om een professional in te schakelen voor het aansluiten van een Perilex aansluiting.

In dit artikel vertellen we je meer over het aansluiten van Perilex en wat je moet weten.

Wat is Perilex?

Perilex is een type stopcontact dat wordt gebruikt voor het aansluiten van zware huishoudelijke apparaten zoals een elektrische kookplaat, oven of wasdroger. Het is ontworpen om een hoger vermogen te kunnen leveren dan een standaard stopcontact. Perilex stopcontacten zijn te herkennen aan hun vierkante vorm en de aanwezigheid van vijf contactpunten.

Verschil tussen 1-fase en 3-fase

Er zijn twee soorten Perilex aansluitingen: 1-fase en 3-fase. De keuze tussen deze twee hangt af van het vermogen van het apparaat en de grootte van de groep waarop het apparaat wordt aangesloten.

Een 1-fase Perilex aansluiting heeft drie contactpunten (nul, fase en aarde) en wordt gebruikt voor apparaten met een vermogen tot 7,4 kW. Dit type aansluiting wordt meestal gebruikt voor kookplaten en ovens.

Een 3-fase Perilex aansluiting heeft vijf contactpunten (nul, drie fasen en aarde) en wordt gebruikt voor apparaten met een vermogen van meer dan 7,4 kW. Dit type aansluiting wordt meestal gebruikt voor wasdrogers.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het juiste type Perilex aansluiting wordt gebruikt voor het betreffende apparaat om overbelasting en kortsluiting te voorkomen.

Welk gereedschap heb je nodig voor het aansluiten van Perilex?

Voordat men begint met het voorbereiden van de Perilex aansluiting, is het belangrijk om het benodigde gereedschap bij de hand te hebben. Het volgende gereedschap is nodig:

 • Schroevendraaiers (plat en kruiskop)
 • Combinatietang
 • Striptang
 • Perilex stekker
 • Perilex wandcontactdoos
 • Kabelschoentjes
 • Krimptang

Veiligheidsmaatregelen

Veiligheid is van groot belang bij het voorbereiden van een Perilex aansluiting. Men werkt immers met elektriciteit. Daarom is het belangrijk om de volgende veiligheidsmaatregelen in acht te nemen:

 • Zorg ervoor dat de stroom is uitgeschakeld voordat men begint met de werkzaamheden. Dit kan men doen door de betreffende groep in de meterkast uit te schakelen.
 • Controleer altijd met een spanningszoeker of er geen spanning meer staat op de draden waarmee men gaat werken.
 • Gebruik altijd een aardlekschakelaar om te voorkomen dat men onder stroom komt te staan.

Met deze veiligheidsmaatregelen kan men veilig aan de slag met het voorbereiden van de Perilex aansluiting.

Installatie van een Perilex Stopcontact

Een Perilex stopcontact is een krachtig stopcontact dat gebruikt wordt voor de aansluiting van elektrische apparaten zoals een kookplaat, oven of wasdroger. Het is belangrijk om te weten hoe je een Perilex stopcontact kunt installeren om veilig gebruik te kunnen maken van deze apparaten.

Stappenplan Perilex installeren

Hieronder volgt een stap-voor-stap handleiding voor het installeren van een Perilex stopcontact:

 1. Schakel de stroom uit bij de groepenkast en controleer of de stroom echt uitgeschakeld is met een spanningzoeker.
 2. Boor een gat van 16 millimeter in de muur op de plaats waar het stopcontact moet komen.
 3. Plaats de inbouwdoos in het gat en zet deze vast met schroeven.
 4. Strip de kabels van de Perilex stekker en de aardedraad tot ongeveer 1 centimeter.
 5. Strip de VD draad, de blauwe draad en de bruine draad tot ongeveer 1 centimeter.
 6. Sluit de draden aan volgens het aansluitschema. Zorg ervoor dat de aardedraad goed aangesloten is.
 7. Plaats de afdekplaat op het stopcontact en schroef deze vast.

Aansluiten van de Draden

Bij het aansluiten van de draden is het belangrijk om te weten welke kleur draad waarvoor dient. Hieronder volgt een overzicht van de kleuren draden en waarvoor ze dienen:

Draadkleur Functie
Geel/groen Aardedraad
Bruin Fase
Blauw Nul
Zwart Schakeldraad
Grijs Schakeldraad

Het aansluitschema voor een Perilex stopcontact met 5 draden is als volgt:

 1. Aardedraad – geel/groen
 2. Fase – bruin
 3. Nul – blauw
 4. Schakeldraad – zwart
 5. Schakeldraad – grijs

Let er bij het aansluiten van de draden op dat de draden goed gestript zijn en dat de kabels goed vastzitten. Het is belangrijk om de stroom uit te schakelen voordat je begint met het aansluiten van de draden.

Aansluiten van Apparaten op Perilex

Bij het aansluiten van elektrische apparaten is het belangrijk om rekening te houden met de juiste aansluiting. Een Perilex aansluiting is een krachtstroomaansluiting die gebruikt wordt voor het aansluiten van zware elektrische apparaten zoals een elektrische kookplaat, inductiekookplaat en oven.

Elektrische Kookplaat Aansluiten

Voor het aansluiten van een elektrische kookplaat op een Perilex aansluiting is het belangrijk om te weten welk vermogen de kookplaat heeft. Een standaard kookplaat heeft een vermogen van 7,4 kW en kan aangesloten worden op een Perilex aansluiting met een 16 ampère aansluiting. Indien de kookplaat een vermogen heeft van meer dan 7,4 kW dan is een 25 ampère aansluiting vereist.

Het aansluiten van een elektrische kookplaat op een Perilex aansluiting vereist het gebruik van een kookgroep. Een kookgroep is een aparte groep in de meterkast die speciaal bedoeld is voor het aansluiten van een elektrische kookplaat. De kookgroep is aangesloten op een aparte fornuisgroep in de meterkast.

Inductiekookplaat en Oven Aansluiten

Het aansluiten van een inductiekookplaat en oven op een Perilex aansluiting vereist een verzwaring van de aansluiting. Een inductiekookplaat en oven hebben namelijk een hoger vermogen dan een standaard elektrische kookplaat. Het vermogen van een inductiekookplaat en oven kan variëren tussen de 7,4 kW en 11,1 kW. Om deze apparaten aan te sluiten is een 25 ampère aansluiting vereist.

Het aansluiten van een inductiekookplaat en oven op een Perilex aansluiting vereist ook het gebruik van een kookgroep en fornuisgroep in de meterkast. Het is belangrijk om te controleren of de meterkast geschikt is voor het aansluiten van een Perilex aansluiting en of er voldoende ruimte is voor het aansluiten van de extra groepen.

In het kort is het aansluiten van elektrische apparaten op een Perilex aansluiting afhankelijk van het vermogen van het apparaat en vereist het gebruik van een kookgroep en fornuisgroep in de meterkast. Het is belangrijk om te controleren of de meterkast geschikt is voor het aansluiten van een Perilex aansluiting en of er voldoende ruimte is voor het aansluiten van de extra groepen.

Veelgestelde vragen

Hoe sluit ik een Perilex stekker met 5 draden correct aan?

Het aansluiten van een Perilex stekker met 5 draden vereist enige kennis van elektriciteit en de juiste gereedschappen. Het is belangrijk om de juiste draden aan de juiste aansluitingen te koppelen. Er zijn vijf draden: twee bruine, een zwarte, een blauwe en een geelgroene draad. De bruine draden zijn de fasedraden, de zwarte draad is de nuldraad, de blauwe draad is de aardedraad en de geelgroene draad is de beschermingsdraad. Het is belangrijk om de juiste kleuren te gebruiken bij het aansluiten van de draden. Raadpleeg de handleiding van de Perilex stekker voor meer informatie.

Wat zijn de stappen om een Perilex stekker voor 2x230V aan te sluiten?

Het aansluiten van een Perilex stekker voor 2x230V vereist enige kennis van elektriciteit en de juiste gereedschappen. Volg deze stappen om de Perilex stekker correct aan te sluiten:

 1. Schakel de stroom uit.
 2. Verwijder de beschermkap van de Perilex stekker.
 3. Sluit de fasedraden aan op de juiste aansluitingen.
 4. Sluit de nuldraad aan op de juiste aansluiting.
 5. Sluit de aardedraad aan op de juiste aansluiting.
 6. Plaats de beschermkap terug op de Perilex stekker.

Is het toegestaan om zelf een Perilex aansluiting te maken?

Het is toegestaan om zelf een Perilex aansluiting te maken, maar het vereist wel enige kennis van elektriciteit en de juiste gereedschappen. Het is belangrijk om de juiste draden aan de juiste aansluitingen te koppelen. Het is aan te raden om een erkende elektricien te raadplegen als u niet zeker weet hoe u dit moet doen.

Welke instructies moet ik volgen om een inductiekookplaat met Perilex aan te sluiten?

Het aansluiten van een inductiekookplaat met Perilex vereist enige kennis van elektriciteit en de juiste gereedschappen. Volg deze instructies om de inductiekookplaat correct aan te sluiten:

 1. Schakel de stroom uit.
 2. Verwijder de beschermkap van de Perilex stekker.
 3. Sluit de fasedraden aan op de juiste aansluitingen.
 4. Sluit de nuldraad aan op de juiste aansluiting.
 5. Sluit de aardedraad aan op de juiste aansluiting.
 6. Plaats de beschermkap terug op de Perilex stekker.
 7. Sluit de inductiekookplaat aan op de Perilex stekker.

Hoe verbind ik een Perilex aansluiting met de meterkast voor 3 fasen?

Het verbinden van een Perilex aansluiting met de meterkast voor 3 fasen vereist enige kennis van elektriciteit en de juiste gereedschappen. Het is belangrijk om de juiste draden aan de juiste aansluitingen te koppelen. Raadpleeg de handleiding van de Perilex stekker voor meer informatie.

Wat zijn de richtlijnen voor het aansluiten van een Perilex stopcontact voor 2 fasen?

Het aansluiten van een Perilex stopcontact voor 2 fasen vereist enige kennis van elektriciteit en de juiste gereedschappen. Volg deze stappen om het Perilex stopcontact correct aan te sluiten:

 1. Schakel de stroom uit.
 2. Verwijder de beschermkap van het Perilex stopcontact.
 3. Sluit de fasedraden aan op de juiste aansluitingen.
 4. Sluit de nuldraad aan op de juiste aansluiting.
 5. Sluit de aarded

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}