Heb je plannen om binnenkort een stijlvolle, moderne of tijdloze visgraatvloer te gaan kopen? Dan zul je verbaasd staan over de keuzemogelijkheden die er zijn als het gaat om vloeren met een visgraatmotief. Welke soorten visgraatvloeren bestaan er allemaal? En welke voordelen en eventueel nadelen hebben ze? Je leest het allemaal in dit blog!
Het klassieke visgraatparket
In principe bestaan er twee hoofdsoorten visgraatvloeren, namelijk de traditionele varianten visgraatvloeren en de extra brede visgraatvloeren. Het klassieke visgraatparket behoort tot de eerste categorie. Traditioneel of klassiek betekent hier niet ‘ouderwets’ of ‘van vroeger, maar een visgraatvloer die op een traditionele wijze wordt aangebracht.
Bij dit type visgraatvloer wordt er eerst op de dekvloer van de woonkamer een ondervloer aangebracht. Dit gebeurt door verlijming of door de ondervloer vast te schroeven. Vaak worden er hierbij ook direct isolatieplaten aangebracht, die zorgen voor een goede thermisch isolatie en een extra geluidsdemping.
Vervolgens wordt met kleine stukjes hout van 6 mm tot 8 mm een visgraatpatroon aangebracht door de plankjes op de ondervloer te vernagelen of te verlijmen. Het resultaat is een prachtige houten vloer, die jarenlang probleemloos meegaat.
Een nadeel is dat het leggen veel tijd kost (ook omdat na het leggen schuren nodig is), door een vloerexpert gedaan moet worden en daarom relatief prijzig is.
Visgraatvloer met lamelplanken
Een tweede variant van visgraatvloeren zijn vloeren met lamelplanken. Hierbij wordt er een laag visgraatvloer van 4 mm dik op een multiplex laag van berkenhout, die meestal zo’n 10 mm tot 12 mm dik is, aangebracht. Het grootste voordeel van deze vloer is dat er geen ondervloer nodig is.
Daarbij zijn de legkosten van deze visgraatvloer een stuk lager dan bij traditionele visgraatvloeren. Dit komt mede doordat schuren bij deze vloersoort niet nodig is. Een perfecte oplossing dus voor je woonkamer!
Vloeren van klikvisgraat
Een relatief nieuw type visgraatvloer zijn vloeren van klikvisgraat. Deze vloeren kunnen tegenwoordig zwevend, en snel, op een geluiddempende ondervloer gelegd worden. Ben je een behoorlijk ervaren klusser, dan kun je een klikvisgraatvloer zelf leggen.
Nodeloos te zeggen dat een groot voordeel hierbij is, dat je veel kosten uitspaart voor het laten leggen van je visgraatvloer. Zo kun je dus voor weinig kosten toch een mooie vloer met visgraatmotief leggen!
Walvisgraatvloeren
Als je houdt van bredere, robuustere vloeren met grotere motieven, dan is de walvisgraatvloer iets voor jou. De naam geeft al aan dat deze vloer gelegd wordt met planken die langer en breder zijn dan de standaard visgraatplankjes.
Doordat de planken die gebruikt worden groter van formaat zijn, is er sprake van minder lijnen en patronen. Dit oogt lekker rustig. Walvisgraatvloeren kunnen door de grotere planken ook sneller gelegd worden dan andere varianten visgraatvloeren. Een van de grote voordelen van deze vloersoort is verder dat ze visueel prachtig ogen in wat grotere ruimtes.
Verouderde visgraatparket
Een optie als je van visgraat houdt, is ten slotte de verouderde visgraatvloer. Dit type vloer ziet er authentiek, romantisch en sfeervol uit. Zo zitten er vaak nog noesten in de planken, zijn de vloerkanten geschraapt, ziet de vloer er robuust en ruw uit en zijn de planken licht opgeborsteld.
Daarbij worden de visgraatplanken van deze vloeren gerookt en zijn de planken in traditionele houtkleuren gebeitst en geolied.