.st0{fill:#FFFFFF;}

7 tips om je goede voornemens vol te houden 

 december 8, 2020

Een nieuw jaar is altijd heel spannend. Je krijgt nieuwe hoop en maakt tal van goede voornemens. Het enige probleem is dat deze voornemens moeilijk zijn om vol te houden. Met als resultaat dat je het na enkele weken of maanden opgeeft. Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn, want hieronder vertellen we je, hoe ook jij je voornemens dit jaar waarmaakt!

Tip 1: Maak het concreet

Je kent het misschien nog wel van vroeger op school: SMART doelstellingen. Door je doelen zo specifiek mogelijk te maken is het ook eenvoudiger om je eraan te houden. Heb jij als doelstelling om volgend jaar wat kilootjes te verliezen? Dan is een goed voornemen 3 maanden koolhydraatarm te eten. Het is haalbaar, meetbaar en actie gericht.

Onze tip: het laatste boek van Niels Bosman. Daarmee heb je een goede stok achter de deur. Niels is de bedenker van de Makkelijk Afvallen methode. Hij heeft al meer dan 40.000 mesnen geholpen met zijn e-book. Nu dus een hardcover uitgave. Bekijk hier het “Boek: 50 dagen koolhydraatarm”. Daarmee eet je eenvoudig 7 weken super gezond, lekker én je valt er van af.

SMART
Maak je voornemens meetbaar en specifiek

Tip 2: Deel je goede voornemen met anderen

Volgens onderzoek heb je 80 procent zoveel kans om je voornemens waar te maken als je ze deelt met anderen (bron). Hou je doelen dus niet voor jezelf en vertel je familie, vrienden en collega’s je wat je graag anders wilt zien dit jaar. Dit verhoogt de druk en maakt het jou zoveel makkelijker om ervoor te gaan. Bovendien kunnen anderen je op je gedrag aanspreken, wanneer je eventjes van je goede voornemens afwijkt.

Tip 3: Bekijk het positief

Als je dit jaar je voornemens écht wilt volhouden, is het belangrijk om positief te zijn. Dat houdt niet alleen in dat je gelooft in je voornemens, maar ook dat je zo positief mogelijk formuleert. In plaats van je bijvoorbeeld voor te nemen om minder ongezond te eten, zeg je het best wat je wél wilt. Dat maakt het voor je brein makkelijker om te weten wat je moet doen.

Tip 4: Voorbereiding is alles

Je goede voornemens serieus nemen, doe je het best met een goede voorbereiding. Noteer op voorhand al de problemen die je denkt tegen te komen en zoek hiervoor een oplossing. Als je je bijvoorbeeld voorgenomen hebt om meer te sporten, kan het probleem zijn dat je je vaak te moe zal voelen. Bedenk je wat je in die situatie zal doen en probeer de problemen die zich onderweg kunnen voordoen zoveel mogelijk in kaart te brengen!

Tip 5: Geef jezelf tijd

Goede voornemens zijn nieuwe gewoonten die je moet aanleren. Dit gaat niet zomaar in één, twee, drie. Denk dus niet na een week of twee dat het je niet lukt, maar geef jezelf voldoende tijd. Gemiddeld duurt het zo’n twee maanden om een nieuwe routine aan te nemen. Voor deze periode kan je dus het best niet opgeven!

Tip 6: Neem kleine stapjes

Of je doel nu afvallen of aankomen is, het is belangrijk dat je kleine stapjes neemt. Je kan het jezelf heel wat makkelijker maken door je doelen concreet te maken. Als je bijvoorbeeld meer wilt sporten, kan je het ook best zeggen welke sport je wilt uitvoeren en hoe vaak je dit wilt gaan doen. Nadat je doelen concreet zijn, kan je ze onderverdelen in kleine stapjes. Zo worden je goede voornemens haalbaarder!

kleine stapjes
Kleine stapjes zorgen ervoor dat je steeds een (klein) resultaat behaald waardoor je gemotiveerd blijft.

Tip 7: Maak het visueel

Eén van de beste manieren om je doelen te behalen, is door het visueel te maken. Door bijvoorbeeld foto’s op te hangen op een plaats waar je vaak komt, word je continu herinnerd aan al je voornemens en heb je dus veel meer kans om ze te behalen. Om die reden is het ook een goed idee om reminders in je agenda te zetten. Evalueer jezelf regelmatig en beloon jezelf wanneer je op de goede weg bent!

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}