.st0{fill:#FFFFFF;}

Tuintafel schuren? Dat doe je zo 

 mei 27, 2021

Spullen die buiten staan blijven niet oneindig lang mooi, sterker nog, door het weer zal je snel merken dat ze achteruit gaan, bijvoorbeeld door het verliezen van de kleur. Een tuintafel is onmisbaar in een tuin, zomers kan je hier heerlijk gezellig aan zitten en eten. Als je houten tuintafel er alweer een aantal jaartjes staat dan kan het goed zijn dat je dit jaar tot de conclusie bent gekomen je in deze tafel een tweede leven wilt blazen. Voor je er een likje lak op gooit zal je de tuintafel eerst moeten schuren. Hoe je dit doet leggen we je ui

Ontgrijzen

Als je tuintafel een aardig grauw kleurtje heeft gekregen dan wordt er allereerst aangeraden om voor een ontgrijzer te kiezen, bouwwinkels raden de ontgrijzer van HG aan. Bij goed gebruikt haalt dit middel al het hardnekkig vuil en het grijze kleurtje weg van de tuintafel. Door dieper in het hout te trekken wordt de natuurlijke kleur weer zichtbaar. Het middel is vrij simpel te gebruiken, spray deze over de tafel en laat het vervolgens 10 minuten intrekken. Voor een kans op een nóg beter resultaat wrijft men vaak nog een spons langs het oppervlakte terwijl deze hard tegen het hout wordt aangedrukt.

Extra schoonmaken

Zorg goed dat de meubels volledig zijn ontvet en gereinigd. Voordat er met het echte schuurpapier aan de slag wordt gegaan is het slim om eerst nog een schuurspons erbij te pakken. Verwijder al het vuil van de tuintafel door goed te schrobben en de spons vaak af te spoelen. Spoel de tafel vervolgens goed af, de mogelijkheid is ook om de hogedrukspuit erbij te pakken maar wel met een hele lage druk (100 bar). Laat de tafel goed opdrogen voordat je aan de volgende stap begint.

Schuren

Het is tijd om te tuintafel te schuren, mocht je hier geen verstand van hebben, geen probleem. Het schuren van de tuintafel wordt stap voor stap uitgelegd. Pak het schuurpapier erbij, kies voor een korrel van 40 tot 60 als het gaat om behandeld of verweerd houdt. Staat er een tafel van onbehandeld hout voor je dan wordt er een korrel van 100 tot 12o aangeraden. Toch geeft een schuurmachine uiteindelijk het meest egale en gladde resultaat, wanneer het dus mogelijk is om deze te gebruiken wordt het gebruiken van een schuurmachine aangeraden. Daarnaast scheelt het ook nog eens een hoop tijd.

Afstoffen

Na het schuren zit er nog een hele laag stof op, verwijder deze laag door de tuintafel goed af te stoffen. Stof het hout grondig af met een handborstel tot dat alles er af is. Voila, de tuintafel is geschuurd, maar voor een optimaal resultaat ga je natuurlijk voor een mooie afwerking.

Lakken

Dit is waarschijnlijk de meest favoriete stap van het opknappen van de tuintafel, het schuren van de tuintafel wordt niet zomaar gedaan, het gaat uiteindelijk om het eindresultaat. Het afwerken van de tafel kan met verschillende middelen zoals olie, lak of beits, maar een Natural Wood is onder andere een prachtige transparante houtveredelaar. Om het houten tuinmeubel een naturel look te laten uitstralen is een Natural Wood dus een zeer geschikte optie, maar ook een transparante hardhoutolie is een mogelijkheid.

Onderhouden

Ondanks dat er aardig wat tijd is gestopt in het schuren en opknappen van de tuintafel moet het tuinmeubel wel onderhouden worden. Als deze gedurende het hele jaar buiten staat zonder bescherming wordt het aangeraden om deze om het elk jaar opnieuw in te smeren met het het zelfde middel.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}