.st0{fill:#FFFFFF;}

Verven op glas? Een stappenplan met alle tips en tricks! 

 januari 25, 2024

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Overig
 • /
 • Verven op glas? Een stappenplan met alle tips en tricks!

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden van verven op glas? Of het nu gaat om het toevoegen van een persoonlijk tintje aan het door kopjes en glazen in jouw favoriete kleuren te schilderen, het maken van cadeaus voor een geliefde, of simpelweg om artistieke expressie, glasverf biedt veel mogelijkheden voor creativiteit.

Maar hoe werkt verven op glas precies? Wij hebben een stappenplan voor je samengesteld met daarin de stappen die je moet zetten om op glas te verven. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Lees dan verder!


Dit heb je nodig om glas te verven:

 • Acrylverf
 • Primer
 • Glasreiniger
 • Ontvetter
 • Kwast en/of penseel
 • Spons
 • Schone doek

Welke verf voor verven op glas?

Voor het verven op glas is er eigenlijk maar 1 optie: acrylverf. Het wordt aanbevolen om acrylverf te gebruiken die speciaal is gemaakt voor glasoppervlakken. Acrylverf heeft uitstekende hechtingseigenschappen op glasoppervlakken. Het kan goed vasthouden aan het gladde glas, wat resulteert in duurzame en langdurige schilderijen.

Bovendien heeft acrylverf een snelle droogtijd, zijn er veel kleuren beschikbaar doordat het makkelijk mengbaar is en dat er nauwelijks een verfgeur aankleeft. Als laatste is acrylverf milieuvriendelijker dan alternatieven. 

Kijk naar labels zoals "glasverf" of "acrylverf voor glas" bij het selecteren van je materialen.

Naast acrylverf is het belangrijk dat je glasprimer gebruikt. Glas is een zeer gladde oppervlakte, dus is het belangrijk om via een primer een soort basislaag op te stellen. Daar hecht de verf dan weer aan. 

Verven op glas

Glas verven stappenplan

Welke stappen moet je nu zetten om op glas te verven? Hieronder vind je een stappenplan met daarin 3 praktische stappen.

Let op: het stappenplan dat wij hieronder geven is bedoeld voor mensen die de verf blijvend willen laten zitten op het glas. Voor decoratieve schilderingen op bijvoorbeeld je raam kan je stap 2 overslaan, en kan je met passende verf na het schoonmaken direct beginnen met verven. 

1. Schoonmaken

Begin met het goed schoonmaken van het glas. Gebruik een geschikte glasreiniger om ervoor te zorgen dat er geen stof, vuil of vet op het oppervlak achterblijft.

Daarnaast is het handig om een ontvettingsmiddel te gebruiken om vetresten te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met witte azijn, citrusreiniger, glasreiniger of met aceton, maar denk er wel aan dat aceton een bijtend middel is. Wees er dus heel alert op dat aceton niet in je ogen of ergens op je huid terecht komt. 

Plak vervolgens delen van het glas af die je niet gaat schilderen met schilderstape. Wacht tot het glas volledig droog is voordat je doorgaat naar de volgende stap. Het glas droog maken met een doek kan natuurlijk ook. 

2. Primen

Breng een primer aan op het glas om de verf beter te laten hechten. Kies een primer die speciaal is ontworpen voor glas.

Breng de primer gelijkmatig aan met een kwast en laat het volledig drogen volgens de instructies op de verpakking. Meestal is de droogtijd van primen zo'n 30 minuten tot een uur. Geduld is dus een schone zaak.

Je kunt herkennen dat de primer is opgedroogd door te kijken of er nog een glans in de verflaag zichtbaar is. Glanst de laag? Dan moet je nog even wachten. De primer droogt in principe matte op namelijk.

3. Laagjes verf aanbrengen

En dan begint het schilderen met acrylverf. Gebruik hoogwaardige acrylverf die geschikt is voor glas. Experimenteer met verschillende penselen, kwasten of zelfs met een spons om te ontdekken wat jij er mooi uit vindt zien.

Dit hangt natuurlijk af het effect dat je wilt bereiken. Breng meerdere dunne lagen verf aan voor een gelijkmatige dekking. Laat elke laag volledig drogen voordat je de volgende aanbrengt. Ook hier is het niet vreemd om zo'n 30 minuten tot een uur per laag te wachten. 

Hoe meer laagjes, hoe mooier en egaler het eindresultaat.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}