.st0{fill:#FFFFFF;}

Waar moet je op letten bij het kiezen van een verkoopmakelaar? 

 januari 20, 2023

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Overig
  • /
  • Waar moet je op letten bij het kiezen van een verkoopmakelaar?

Ga je op korte termijn je huis verkopen? Dan is het niet verplicht om de hulp van een makelaar in te roepen, maar het is vaak wel verstandig. Het verkopen van een huis is namelijk een vak apart en kan zeer veel tijd kosten. Veel mensen schakelen dan ook een makelaar in bij de verkoop van hun huis. Maar waar moet je eigenlijk op letten bij het kiezen van een makelaar? 

Kennis van de lokale markt

Als een makelaarskantoor gevestigd is in jouw regio en met regelmaat in jouw regio huizen verkoopt, dan weet deze ook wat veel kopers in jouw regio belangrijk vinden. Hierdoor wordt de kans op een succesvolle verkoop van je huis groter. Staat jouw huis bijvoorbeeld in Amstelveen? Zoek dan ook een makelaar in Amstelveen

De makelaarskosten

Iedere makelaar brengt kosten in rekening. De hoogte van deze kosten kan significant verschillen tussen verschillende makelaarskantoren. Deze kosten bestaan vaak uit opstartkosten, maar ook uit een vergoeding bij de succesvolle verkoop van je huis. Mogelijk is dit een percentage van de verkoopprijs van je huis, een courtage. Ook is het mogelijk dat dit een vast bedrag is. Wil jij zoveel mogelijk geld overhouden aan de verkoop van je huis? Dan is het een goed idee om de kosten van verschillende makelaarskantoren met elkaar te vergelijken. 

Gemiddelde verkoopsnelheid

Vergelijk je verschillende makelaars, dan is het goed om ook de cijfers omtrent de gemiddelde verkoopsnelheid te vergelijken. Dit wordt meestal uitgedrukt in dagen en geeft weer hoe snel een makelaar gemiddeld een huis verkoopt. Het is natuurlijk fijn als je bij de verkoop van je huis niet geruime tijd in onzekerheid hoeft te zitten of je huis wel verkocht gaat worden. 

Branchevereniging

Om te weten te komen of een makelaar betrouwbaar en kwalitatief goed is, is het een mogelijkheid dat je controleert of een makelaar is aangesloten bij een branchevereniging. Denk hierbij aan brancheorganisaties zoals VBO, VastgoedPRO of NVM. Deze brancheorganisaties controleren periodiek de kwaliteit van de bij hun aangesloten makelaarskantoren. 

Aantal medewerkers 

Het aantal medewerkers dat bij een makelaarskantoor werkt, kan ook een criterium zijn. Bij een groter kantoor is de kans groter dat iemand beschikbaar is voor het begeleiden van een bezichtiging op een gewenst moment. Voordeel van een kleiner kantoor daarentegen is dat het contact vaak persoonlijker. Is. 

Verwachte opbrengst 

Voorafgaand aan de verkoop zal de makelaar een schatting maken van de verkoopprijs van jouw huis. Deze schatting biedt geen enkele garantie, maar bij makelaars die actief zijn in de regio is dit vaak wel een goede indicator. Ook de schattingen van verschillende makelaars kan je mee laten wegen in jouwe keuze voor een makelaar. 

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}