.st0{fill:#FFFFFF;}

Waar moet je op letten bij het kopen van tuinhout? 

 november 25, 2022

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Tuin
  • /
  • Waar moet je op letten bij het kopen van tuinhout?

Er zijn honderden houtsoorten en een breed scala aan toepassingen. Weet jij een houtsoort te herkennen, teak van mahonie en grenen van eiken te onderscheiden? Welke zijn de meest populaire soorten om als tuinhout te gebruiken? Met deze tips weet je zeker dat je de beste tuinhout koopt waar je lang van zult genieten. 

De keuze van hout voor je tuinmeubelen is erg belangrijk. Doorgaans weten de meeste mensen niet welk type hout op hun veranda of pergola is geplaatst. Vaak kiest men voor het goedkoopste budget. Op het moment van aanschaf lijkt het misschien een logische keus, maar met het verstrijken van de tijd zal deze optie altijd duurder uitvallen.

Waar moet je op letten als je tuinhout koopt?

Wanneer je een offerte aanvraagt bij een online houthandel, beschrijven ze meestal het type hout dat ze voor je kunnen installeren. Het gaat veelal om massief hout of gelamineerd hout. Het prijsverschil tussen de twee soorten kan erg groot zijn. Gelamineerd hout valt duurder uit dan massief hout. Maar ook bij gelamineerd hout zijn er meerder opties te vinden, bijvoorbeeld gelamineerd sparrenhout en gelamineerd grenenhout.

Bij massief tuinhout bestaat het hout uit één stuk, terwijl gelamineerd hout wordt gevormd door verschillende stukken massief hout die aan elkaar zijn gelijmd. Een belangrijk verschil is dat massief hout erg gevoelig is voor temperatuur- en vochtverschillen. Ook kan massief hout na verloop van tijd verkleuren, omdat het pas na enige tijd zijn individuele karakteristieke kleur krijgt.

Scheuren of kloven komen vaker voor bij massief hout 

Een ander verschil in het esthetische aspect is het verschijnen van scheuren of kloven. In massief hout is het normaler dat dergelijke scheuren verschijnen, en hoe meer sectie het hout heeft, hoe groter de scheuren kunnen zijn. Maar dit is slechts esthetisch en heeft helemaal geen invloed op de structuur. Deze scheuren kunnen trouwens ook in gelamineerd hout voorkomen, hoewel de kans daarop veel kleiner is.

Vanwege de rustieke afwerking wordt massief hout veel gebruikt om bijvoorbeeld tuinhuisjes in elkaar te zetten. Dit hout is zeer veelzijdig en je kunt het schilderen om de tuinmeubelen te laten passen bij het ontwerp van je tuin of de muren van je huis.

Elke uitdagingen zijn er bij houten tuinmeubelen?

De grootste uitdaging bij tuinhout is het onderhoud ervan. Omdat het een organisch materiaal is, kan hout barsten, buigen of van kleur veranderen. Bij het kiezen van tuinhout is het daarom goed om na te gaan of de meubels niet zullen staan op plaatsen met een constante luchtvochtigheid of overvloedige regenval, omdat het hout kan opzwellen en rotten.

Om je meubelen te beschermen, kun je het tuinhout behandelen met buitenvernis. Dit verhoogt de weerstand, de ondoordringbaarheid en de duurzaamheid. Daarnaast geeft buitenvernis het tuinhout een verzorgd uiterlijk. Soms kun je ook te maken krijgen met termieten of andere insecten die het hout kunnen beschadigen. In deze gevallen is het raadzaam om een specialist in te schakelen. Bij een online houthandel kun je daarover meer informatie krijgen.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}