.st0{fill:#FFFFFF;}

Waarom zijn ronde eettafels bij uitstek geschikt om gezellig met elkaar te eten? 

 december 18, 2023

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Woonkamer
  • /
  • Waarom zijn ronde eettafels bij uitstek geschikt om gezellig met elkaar te eten?

Is voor jullie de tijd rijp om afscheid te nemen van je eettafel en eindelijk een nieuw exemplaar aan te schaffen? Kom dan eens uit je comfortzone en kies voor een ronde eettafel in plaats van de standaard vierkante of rechthoekige. Neem een kijkje bij deze ronde eettafels op maat en laat je inspireren. Hiermee kun je ontzettend veel kanten op, en bovendien is een ronde eettafel echt een tafel om gezellig aan te eten. Lees er meer over in dit artikel!

De gezelligste tafels

Waarom is het prettig om aan een ronde eettafel te zitten? De belangrijkste reden is dat je makkelijker met alle tafelgenoten in gesprek kunt gaan en oogcontact met hen kunt maken. Bij rechthoekige tafels is dat wat moeilijker. Het is vooral een geschikte keuze als je met een oneven aantal personen bent. Op deze manier hoeft niemand “alleen” te zitten aan het hoofd van de tafel.

Het design

Naast een ronde eettafel kun je er ook voor kiezen om een eettafel aan te schaffen in een andere, minder conventionele vorm. Ovale eettafels lenen zich bijvoorbeeld uitstekend voor een strak, maar sfeervol interieur. Als je echt op zoek bent naar een eyecatcher kun je ook gaan voor een toffe bartafel, zoals een bartafel met stalen onderstel. Het fijne van een bartafel is dat deze (meestal) zowel goed in je keuken als in je woonkamer staat.

Het materiaal

De meeste mensen gaan voor een tafel van eikenhout of beukenhout. Dit is mooi klassiek en relatief gemakkelijk in onderhoud. Het nadeel van hout is echter dat het kan gaan uitzetten en krimpen en vooral beukenhout is ook niet heel duurzaam. Het kan bijvoorbeeld snel gaan schimmelen. Een tafel van keramiek is misschien niet heel goedkoop, maar wel een stijlvolle en duurzame optie die gemakkelijk is in het onderhoud. Een tafelblad van PVC is nog duurzamer en makkelijker en leent zich uitstekend voor een industrieel geïnspireerd interieur.

Het onderstel

Het nadeel van een ronde tafel is dat de placering van de stoelen iets minder duidelijk kan zijn. Bij een rechthoekige tafel is het simpel: aan de lange kanten kunnen, afhankelijk van de grootte van de tafel, twee of meer stoelen geplaatst worden en aan de twee kopse kanten is er plaats voor één persoon per kant. Een ronde eettafel met vier poten kan er leuk uitzien, maar is in verband met het plaatsen van de stoelen niet heel handig. Je kunt beter kiezen voor een driepoot in het midden of één hele dikke sterke poot in het midden. Zorg ervoor dat de tafel stevig staat, zeker als je kinderen hebt.

De plaatsing

Een ronde tafel kun je het beste in het midden van een ruimte zetten en liever niet in een hoek. Als je een ronde eettafel wilt aanschaffen is het dus van belang dat je genoeg ruimte hebt. Wanneer je hem in het midden zet, maak je van jouw tafel dé eyecatcher van de ruimte. Je kunt hem ook wat meer naar de zijkant plaatsen. Houd er hoe dan ook rekening mee dat een ronde tafel minder opgaat in het interieur dan een vierkante of rechthoekige. Kies dus echt een tafel die je mooi vindt en die past bij de sfeer die je voor ogen hebt.

Maak het af

Wanneer de tafel er eenmaal staat kun je het geheel afmaken met een paar gezellige accessoires. Plaats bijvoorbeeld een mooie schaal met schelpen of stenen in het midden van de tafel. Een ronde tafel leent zich niet zo goed voor een tafelkleed (je krijgt dan te maken met opstaande hoekjes in de stof). In plaats daarvan kun je investeren in een paar mooie tafellopers. Heb jij al een gezellige ronde tafel in huis?

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}