.st0{fill:#FFFFFF;}

Wasmachine schoonmaken: tips voor een grondige reiniging 

 maart 14, 2024

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Overig
 • /
 • Wasmachine schoonmaken: tips voor een grondige reiniging

Een wasmachine is een onmisbaar apparaat in elk huishouden, maar het is belangrijk om het regelmatig schoon te maken om de levensduur te verlengen en om te voorkomen dat er nare geuren ontstaan.

Het schoonmaken van een wasmachine lijkt misschien een vervelende taak, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig en kan worden gedaan met behulp van huishoudelijke producten die je waarschijnlijk al in huis heeft.

In dit artikel vertellen we je de beste tips om jouw wasmachine schoon te maken en vertellen we je precies waar je op moet letten bij het schoonmaken van je wasmachine.

Waarom je wasmachine Schoonmaken?

Het schoonmaken van de wasmachine is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van de machine. Een schone wasmachine zorgt voor een betere werking en voorkomt problemen zoals verstopte afvoerleidingen en nare geurtjes. Daarnaast kan het schoonmaken van de wasmachine ook zorgen voor een langere levensduur van de machine.

Hier zijn vijf voordelen van het schoonmaken van je wasmachine:

 • Voorkomt nare geurtjes in de wasmachine en op je kleding
 • Verwijdert opgehoopte vuilresten en zeepresten die de afvoer kunnen verstoppen
 • Verbetert de werking van de machine en vermindert de kans op storingen
 • Verlengt de levensduur van de wasmachine
 • Zorgt voor schonere kleding en beddengoed

Het is aanbevolen om de wasmachine minstens één keer per maand schoon te maken. Dit kan met behulp van een speciale wasmachinereiniger of met een mengsel van azijn en baking soda.

Het is ook belangrijk om na elke wasbeurt de deur van de wasmachine open te laten zodat de machine goed kan drogen en er geen vochtige omgeving ontstaat waarin schimmel kan groeien.

Door regelmatig je wasmachine schoon te maken, kan je genieten van schonere kleding, een betere werking van de machine en een langere levensduur van de machine.

Wasmachine Schoonmaken Stappenplan

Een wasmachine is een onmisbaar huishoudelijk apparaat. Om ervoor te zorgen dat de wasmachine goed blijft werken, is het belangrijk om deze regelmatig schoon te maken. Hieronder volgt een stappenplan voor het schoonmaken van de wasmachine.

Stap 1: Leeghalen en Inspecteren

Voordat je begint met het schoonmaken van de wasmachine, moet je deze eerst leeghalen en inspecteren. Verwijder alle kledingstukken en controleer of er geen voorwerpen in de trommel zijn achtergebleven.

Stap 2: Voorreiniging van de Buitenkant

Maak de buitenkant van de wasmachine schoon met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die de wasmachine kunnen beschadigen. Gebruik nooit een hogedrukreiniger om de wasmachine schoon te maken.

Stap 3: Reinigen van de Trommel

Voeg een kopje azijn toe aan de trommel van de wasmachine en laat deze draaien op de heetste stand. Dit zal helpen om eventuele geurtjes en resten te verwijderen.

Als alternatief kan je een speciaal reinigingsmiddel voor wasmachines gebruiken. Volg de instructies op de verpakking om het reinigingsmiddel te gebruiken.

Stap 4: Schoonmaken van de Zeepbakje en Lade

Verwijder het zeepbakje en de lade en maak deze schoon met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Spoel de zeepbakje en lade goed af en laat deze drogen voordat je ze terugplaatst.

Stap 5: Onderhoud van de Rubberen Rand

Maak de rubberen rand van de wasmachine schoon met een vochtige doek en een mild schoonmaakmiddel. Controleer de rubberen rand op eventuele scheurtjes of beschadigingen en vervang deze indien nodig.

Stap 6: Filter en Afvoer Controleren en Schoonmaken

Controleer het filter en de afvoer van de wasmachine en maak deze schoon indien nodig. Volg de instructies in de handleiding van de wasmachine om het filter en de afvoer schoon te maken.

Met dit stappenplan kan je je wasmachine fris en schoon houden, zodat deze optimaal blijft werken.

Periodiek Onderhoud en Tips voor je wasmachine

Voorkomen van Kalkaanslag en Vetluis

Om kalkaanslag en vetluis te voorkomen, is het belangrijk om de wasmachine regelmatig schoon te maken. Dit kan bijvoorbeeld door een vaatwastablet in de trommel te leggen en een programma te draaien op de hoogste temperatuur.

Het gebruik van vaatwastabletten is een goed alternatief voor wasmachinereinigers, omdat deze tabletten vaak dezelfde ingrediënten bevatten en goedkoper zijn. Het is belangrijk om te voorkomen dat er te veel wasmiddel wordt gebruikt, omdat dit kan leiden tot vetluis.

Gebruik van de Juiste Schoonmaakmiddelen

Het gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen is essentieel voor het onderhoud van de wasmachine. Het is aan te raden om milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen te gebruiken, zoals schoonmaakazijn.

Schoonmaakazijn is een effectief middel om kalkaanslag te verwijderen en de wasmachine te reinigen. Het is belangrijk om de wasmachine regelmatig te reinigen, bijvoorbeeld na elke 40 wasbeurten.

Regelmatige Reinigingsprogramma’s

Om de levensduur van de wasmachine te verlengen, is het belangrijk om regelmatig reinigingsprogramma’s uit te voeren. Dit kan bijvoorbeeld door een kort programma te draaien op hoge temperatuur met een wasmachinereiniger of een vaatwastablet.

Het is belangrijk om de pomp en de filters regelmatig te controleren en schoon te maken om verstoppingen te voorkomen. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kan energie worden bespaard en de levensduur van de wasmachine worden verlengd.

Probleemoplossing en Preventie

Omgaan met Stank en Bacteriën

Een wasmachine kan stank veroorzaken als gevolg van bacteriën die zich ophopen in de machine. Dit kan leiden tot een muffe lucht die zich verspreidt naar de kleding die erin wordt gewassen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de wasmachine regelmatig schoon te maken. Een eenvoudige manier om dit te doen is door een lege wasbeurt op hoge temperatuur te draaien met een kopje azijn of soda. Dit zal helpen om eventuele bacteriën te doden en de machine te reinigen.

Een andere manier om stank te voorkomen is door de wasmachine na elke wasbeurt open te laten staan om te luchten. Dit zal helpen om vocht te verdampen en de groei van bacteriën te verminderen.

Het Verhelpen van Verstoppingen

Een verstopte wasmachine kan leiden tot nare geurtjes en een slechte werking van de machine. Om verstoppingen te voorkomen, is het belangrijk om de wasmachine regelmatig schoon te maken en te controleren op achtergebleven voorwerpen, zoals munten, haarspelden en andere kleine voorwerpen.

Als er toch een verstopping optreedt, kan dit vaak worden verholpen door de afvoer van de machine te controleren en eventuele blokkades te verwijderen. Het is ook belangrijk om de filters van de wasmachine regelmatig te controleren en te reinigen.

Advies voor Langdurig Frisse Geur

Een wasmachine kan langdurig een frisse geur behouden door regelmatig te worden schoongemaakt en onderhouden. Een eenvoudige manier om dit te doen, is door een kopje azijn of soda toe te voegen aan de wasbeurt. Dit zal helpen om eventuele bacteriën te doden en de machine te reinigen.

Een andere manier om een frisse geur te behouden, is door gebruik te maken van geurparels of wasverzachters. Let er wel op dat deze producten niet te vaak worden gebruikt, omdat ze de machine kunnen verstoppen en de werking kunnen belemmeren.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik het beste mijn wasmachine reinigen?

Het is belangrijk om je wasmachine regelmatig te reinigen om vuil en bacteriën te verwijderen en de levensduur van de machine te verlengen. Een effectieve manier om je wasmachine te reinigen, is door een kopje azijn in de trommel te gieten en een hete wascyclus te draaien. Je kunt ook een wasmiddel speciaal voor het reinigen van wasmachines gebruiken. Zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing van het product volgt.

Is het mogelijk om een wasmachine schoon te maken met een vaatwastablet?

Hoewel sommige mensen beweren dat het gebruik van een vaatwastablet effectief is om een wasmachine schoon te maken, wordt dit niet aanbevolen door fabrikanten van wasmachines. Vaatwastabletten zijn ontworpen voor gebruik in vaatwassers en bevatten agressieve chemicaliën die de wasmachine kunnen beschadigen. Het is beter om een wasmiddel speciaal voor het reinigen van wasmachines te gebruiken.

Kan schoonmaakazijn gebruikt worden om mijn wasmachine te reinigen?

Ja, schoonmaakazijn kan worden gebruikt om je wasmachine te reinigen. Giet een kopje azijn in de trommel en draai een hete wascyclus. Azijn helpt bij het verwijderen van vuil en bacteriën uit je wasmachine en kan ook helpen bij het verwijderen van nare geurtjes.

Op welke manier krijg ik de rubberen rand van de wasmachine weer schoon?

De rubberen rand van de wasmachine kan na verloop van tijd vuil en schimmel opbouwen. Om dit schoon te maken, kun je een oplossing van water en azijn gebruiken en dit met een doek op de rubberen rand aanbrengen. Gebruik een oude tandenborstel om vuil en schimmel weg te schrobben. Zorg ervoor dat je de rubberen rand na het schoonmaken goed droogt.

Wat is de effectieve methode om vetluis uit de wasmachine te verwijderen?

Vetluis is een ophoping van vuil en zeepresten in de wasmachine die een onaangename geur kan veroorzaken. Om vetluis te verwijderen, kun je een wasmiddel speciaal voor het reinigen van wasmachines gebruiken. Je kunt ook een kopje azijn in de trommel gieten en een hete wascyclus draaien. Zorg ervoor dat je de wasmachine regelmatig schoonmaakt om ophoping van vuil en bacteriën te voorkomen.

Hoe kan ik mijn wasmachine schoonmaken met soda of baking soda?

Soda of baking soda kan worden gebruikt om je wasmachine te reinigen. Voeg een kopje soda of baking soda toe aan de trommel en draai een hete wascyclus. Dit kan helpen bij het verwijderen van vuil en geurtjes uit je wasmachine. Zorg ervoor dat je de gebruiksaanwijzing van je wasmachine volgt en geen soda of baking soda gebruikt als dit niet wordt aanbevolen door de fabrikant.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}