Led lampen zijn slimme lampen, of beter gezegd: duurzame lampen. Tegenwoordig is er ledverlichting verkrijgbaar in elke situatie. Maar wat zijn nou eigenlijk de voordelen van ledverlichting? Bestaat er wel sfeervolle ledverlichting? En hoe energiezuinig is een ledlamp nou eigenlijk? Wij leggen het je uit!
Energiezuinig
Kies je voor ledverlichting dan draag je direct een steentje bij aan moeder natuur. Ledverlichting is namelijk, in vergelijking tot traditionele verlichting, ontzettend duurzaam en daarom minder schadelijk voor het milieu. Dit heeft als bijkomend voordeel een fikse besparing op de elektriciteitskosten voor verlichting. In de regel stelt men zelfs dat ledlampen 90 tot 95 procent minder stroom gebruiken voor het geven van licht. Kortom, gloeilampen eruit, ledlampen erin.
Goed voor je portemonnee
Dat ledverlichting duurzaam is, wist je waarschijnlijk al. Maar heb je ook een idee hoeveel langer een ledlamp meegaat ten opzichte van een traditionele lamp, zoals een gloeilamp, spaarlamp of halogeenlamp? Een halogeenlamp gaat gemiddeld drieduizend uren mee. Dat is het drievoudige van een gloeilamp die een gemiddelde levensduur van 1.000 branduren heeft. Dat kun je toch wel een slecht rendement noemen. Vergelijk dit maar eens met de levensduur van een E27 lamp. Die gaat gemiddeld 20.000 branduren mee. Tel uit je winst.
Ongezellige uitstraling? Absoluut niet waar
Waar sommige mensen nog steeds denken dat ledverlichting ongezellig is en erg wit is, hebben het mis. Vandaag de dag kun je in elke situatie wel een juiste type ledlamp vinden in een mooie warme kleur. Kijk eens goed naar de kleurtemperatuur op de verpakking. Dit wordt aangeduid in Kelvin. Hoe hoger de Kelvinwaarde, hoe koeler de kleur. Hoe lager de Kelvinwaarde, hoe warmer de kleur. Verlichting in huis is vaak een stuk warmer en sfeervoller. Hier wordt vaak gekozen een lichtkleur in 2700K (Kelvin). Deze kleur is te vergelijken met de kleur van ouderwetse hallogeen en gloeilampen.