.st0{fill:#FFFFFF;}

Wat zijn droogbloemen? Hier is alles wat je moet weten! 

 februari 4, 2021

Het is de interieurtrend van het moment, daarom heb je ze vast al eens op social media voorbij zien komen. We hebben het natuurlijk over de prachtige droogbloemen. Een mooi boeket bloemen is altijd goed voor je humeur, want even een leuk feitje; deze creaties van moedernatuur werken stres verlagend.

Wat zijn droogbloemen?

Droogbloemen zijn er in allerlei kleuren en soorten, want deze zijn van oorsprong niet anders dan gewone bloemen die je overal tegen komt. Maar wat deze bloemen hun kracht geeft is dat ze anders zijn bewerkt na de oogst. De naam zegt het al, ze worden eerst gedroogd. Terwijl verse bloemen direct hun weg vinden naar de groothandel, worden deze in bosjes ondersteboven gehangen op een speciale droog plek. Echter is de droogbloem een verzamelnaam voor alle natuurlijke gedroogde decoraties, dus siergras en granen vallen hier ook onder. Denk maar aan de welbekende pluimen die in velen woonkamers te vinden zijn, oftewel pampasgras.

Hoelang blijven droogbloemen mooi?

Een groot voordeel van droogbloemen is dat ze er niet alleen prachtig uit zien, maar zoals eerder genoemd ook langer mooi blijven. En dit terwijl je absoluut niets voor deze houdbaarheid hoeft te doen, behalve het vermijden van te veel zon. Gelukkig worden ondanks het drogen de meest mooie kleuren en de unieke vormen behouden. Niet onbelangrijk is dat de geur zelfs in tact blijft. De houdbaarheid is langer dan je denkt want over het algemeen kan je minimaal 6 maanden genieten van het mooie boeket maar dit kan oplopen tot ruim meer dan een jaar. In tegendeel tot een normaal boeket bloemen die (jammer genoeg) slechts één week mooi blijft. Daarnaast kunnen droogbloemen niet verwelken dus kan je zelf bepalen of je het boeket vervangt als het zijn beste tijd gehad heeft.

Wat zijn droogbloemen

Hoe style je ze met het interieur?

Super leuk deze bloemen, maar hoe verwerk je de gedroogde bloemen dan in het interieur? Uiteraard zit je met een grote bos verschillende droogbloemen in een vaas altijd goed. Zo kan je dus kiezen of je er veel in zet of juist minder in de vorm van een iets subtieler takje, want soms geldt; Less is more.

Wat ook super leuk is, is meerdere vaasjes naast elkaar. Zo zet je in de verschillende vasen een paar takjes. Dit kan gecombineerd worden met daarnaast een hippe kaars. Een andere vorm wat ook vaak terugkomt is een brede fles met deksel waar de droogbloemen geheel van onder tot aan bovenkant in zitten.

Niet alleen staan droogbloemen te gek in vasen, maar worden bloemen vaak ook ingelijst. Kies dus voor een mooie lijst voor rondom jouw bloemen. Plaats de droogbloemen in de lijst en werk dit af met een voor en achterkant van glas. Zo kan je hem neerzetten of juist ophangen aan de muur, gaaf!

Zelf je droogbloemen maken

Opgelet voor de creatievelingen onder ons! Als je graag zelf de handen uit de mouwen wilt steken is zelf droogbloemen maken de ideale bezigheid. Het scheelt zelfs ook nog eens geld. Maar waar begin je? Verzamel natuurlijk als eerst stap jouw favoriete bloemen. Let wel op dat niet elke bloemsoort kan worden gedroogd, er zijn circa 35 bloemensoorten die hier wel voor bestemd kunnen zijn. Voorbeelden zijn zonnebloemen, fluitenkruid en lavendel, maar Tulpen kunnen dan helaas weer niet. Er zijn meerdere manieren om de bloemen te drogen maar wij leggen je de meest makkelijke uit.

Als eerste stap bindt je een boeket van alle bloemen naar jouw wens bij elkaar, zorg hierbij wel dat de bloemen genoeg ruimte hebben en elkaar niet direct raken. Vervolgens hang je de bloemen ondersteboven in een koele en droge omgeving waar zo min mogelijk licht bij komt. Een tip, spuit later wat haarlak op de gedroogde bloemen, zodat blaadjes minder snel uitvallen. Wel zal het even duren voor je echt kan gaan genieten van het resultaat want afhankelijk van het type bloem zal je zo'n 2 á 4 weken moeten wachten. Maar hey, dan heb je ook wat!

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}