.st0{fill:#FFFFFF;}

Woning nog comfortabeler? 

 april 6, 2021

Een woning is comfortabel als basisvoorzieningen goed zijn geregeld. Goede verwarming die zorgt voor een fijn binnenklimaat en voldoende warm water. Goede elektriciteitsvoorziening met in de verschillende ruimten voldoende schakelmateriaal.

Wat is de elektriciteitsbehoefte?

Bij een nieuwbouwwoning of bij een renovatie van de bestaande woning is het verstandig om ook na te denken over de elektriciteitsbehoefte. Er is op dit gebied veel mogelijk die voor veel comfort kunnen zorgen. Denk aan voldoende wandcontactdozen vooral bij plekken waar veel apparaten staan. Ook is er speciale bekabeling voor de TV-ontvangst en data voor internet. In welke ruimten wil ik een vaste kabel of kies ik voor een draadloos WIFI-systeem?

Meerdere schakelaars

Centraal dozen geplaatst in het plafond van een kamer vormt het hart van de bekabeling van elektriciteit. Het is verbonden met de meterkast en verbindt de stopcontacten en schakelaars. Bij schakelaars wordt als eerste gedacht aan het aan- en uitdoen van een lamp. Een schakelaar kan ook op een wandcontactdoos geplaatst worden. Schemer- of staande lampen kunnen dan ook met de schakelaar bij binnenkomst of vertrek bediend worden. Met één klik gaan de schemerlampen aan en uit.

Verschillende schakel mogelijkheden

Schakelaars zijn er in verschillende varianten. Zo zijn er bewegingsmelders en wissel- en kruisschakelaars. In donkere ruimten zoals een berging is een schakelaar die reageert op beweging handig. Hetzelfde effect wordt bereikt met een deurschakeling. Wissel- en kruisschakelaars bieden de mogelijkheid om op meerdere plekken het lichtpunt te bedienen. Een schakelaar kan vervangen worden door een dimmer. Naast het aan en uit doen, kan dan de lichtsterkte geregeld worden.

Randaarde geeft veiligheid

De huidige wandcontactdozen zijn altijd geaard. De randaarde zorgt voor een bescherming voor kortsluiting van aangesloten apparaten. De stopcontacten kunnen beveiligd worden voor kleine kinderen met speciale beveiligingssystemen. Het is al lang de trend om wandcontactdozen lager in de wand te plaatsen. Het uiterlijk van het schakelmateriaal krijgt ook meer aandacht.

Fabrikanten bieden uitgebreide series aan van schakelmateriaal zoals Jung en peha badora. Het schakelmateriaal is dan afgestemd voor wat betreft vormgeving en stijl. Veel schakelmateriaal is uit te breiden met een afstandsbediening.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}