.st0{fill:#FFFFFF;}

Woningbrand: voorkomen is beter dan genezen 

 december 7, 2021

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt natuurlijk ook voor woningbrand. Brand verwoest namelijk ieder jaar weer veel woningen. Helaas kost dat soms mensenlevens. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen waarmee brand in huis voorkomen kan worden. Om je op weg te helpen bij het voorkomen van brand in huis geven we een aantal tips.

Schakel apparaten uit na gebruik

Stel je voor. Je wilt even snel wat opzoeken naar je laptop. Vervolgens heb je een afspraak bij de kapper. Omdat je na je bezoek aan de kapper weer verder wilt werken op je laptop laat je hem voor het gemak aanstaan. Dat is heel onverstandig wat betreft brandveiligheid. Apparaten die onnodig aan staan zijn namelijk één van de meest voorkomende oorzaken van brand. Schakel apparaten daarom altijd uit als je ze niet gebruikt. Ook als je ze na een uur weer gaat gebruiken. Wist je trouwens dat apparaten op stand-by nog steeds brand kunnen veroorzaken? Daarom heeft helemaal uitschakelen de voorkeur boven op stand-by zetten.

Laat kaarsen niet onnodig branden

Een kaarsje aansteken brengt een fijne sfeer in huis. Daar is ook helemaal niets mis mee. Zorg alleen wel dat er alleen kaarsen branden in ruimtes waar mensen aanwezig zijn. Een theelichtje lijkt erg onschuldig, maar het blijft vuur en dus een risico. Verlaat je de ruimte, blaas de kaarsen dan even uit.

Onderhoud plegen waar nodig

Sommige zaken in huis hebben regelmatig onderhoud nodig. Dat heeft een reden. Denk bijvoorbeeld aan de CV ketel. Als het goed is wordt deze ieder jaar gecontroleerd door een expert. Zo kan de CV schoongemaakt worden en kunnen versleten onderdelen vervangen worden. Als dit niet regelmatig gebeurt, zorgt dit voor een vergroot risico op brand. Denk bijvoorbeeld ook eens aan de schoorsteen. Laat je de openhaard wel eens branden en is de schoorsteen al een lange tijd niet geveegd? Bel de schoorsteenveger dan maar, vuil in de schoorsteen kan namelijk brand veroorzaken. Ga voor jezelf eens na: welke apparaten bij jou thuis hebben al even geen onderhoud meer gehad?

Als het dan toch misgaat

Ondanks dat je maatregelen getroffen hebt, kan het nog wel eens misgaan. Dan is het belangrijk dat je de juiste middelen in huis hebt op schade te beperken. Dit begint bij rookmelders, die je snel waarschuwen bij brand. Door deze snelle waarschuwing kun je met een eigen brandblusser of blusdeken wellicht nog ingrijpen. Zorg dus dat deze blusmiddelen aanwezig zijn in huis. Is de brand al te ver ontwikkeld, dan kan iedereen snel in veiligheid gebracht worden en moet de brandweer ingeschakeld worden. Maar hoe dan ook, voorkomen blijft beter dan genezen!

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}