.st0{fill:#FFFFFF;}

3 Mogelijke oorzaken van slechte wifi thuis! 

 juni 22, 2022

Goed internet thuis is anno 2022 bijna net zo’n primair levensbehoefte als warm water en elektriciteit. We maken zo veel gebruik van onze internetverbinding dat het bijzonder storend is als deze niet naar behoren werkt. Heb jij last van slechte wifi thuis? We bespreken drie mogelijke oorzaken en hoe je deze zou kunnen oplossen om wél goede wifi thuis te krijgen.

Te klein abonnement

Goed internet thuis valt en staat natuurlijk met het juiste abonnement voor internet. Als je een goedkoop abonnement afsluit met een lage internetsnelheid, is het niet gek dat je geen snel internet hebt thuis. Bij het kiezen van het juiste abonnement is het belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen. Kijk eerst goed naar de internetbehoeftes van je huishouden. Voor online gaming is al snel 100 tot 150 Mbps per seconde nodig. Voor streaming en normaal gebruik is het verstandig om 25 Mbps aan te houden voor de eerste persoon en voor elke extra gebruiker er 20 Mbps bij op te tellen. Houd er ook rekening mee dat het bij goedkope abonnementen vaak gaat om DSL-internet. Daarbij geldt dat de maximaal haalbare snelheid bij jou thuis begrensd wordt door de afstand van je woning tot de wijkcentrale. Het heeft geen zin om dan een DSL-abonnement voor een hogere snelheid af te sluiten. Check online middels een postcodecheck wat de maximaal haalbare snelheid bij jou thuis is. Zoek je een nieuw internetabonnement, dan kun je online abonnementen voor internet vergelijken.

Te veel routers op hetzelfde kanaal

Zou je met jouw internetabonnement gewoon een hoge snelheid moeten halen, maar werkt je wifi alsnog slecht? Dan is het de moeite waard om te controleren op welk kanaal je router uitzendt en hoe druk het op dat kanaal is met andere routers in de buurt die er ook op uitzenden. Vooral in flatgebouwen waar er veel routers op een relatief kleine ruimte zijn, kunnen routers elkaar namelijk in de weg gaan zitten. Het helpt niet dat routers van zichzelf veelal automatisch kiezen voor kanaal 1, 6 of 11. Daardoor wordt het al snel druk op die kanalen, terwijl er binnen die bandbreedte ook kanalen zijn die veel minder drukbezet zijn. Download de app Wifi Analyzer om te testen op welk kanaal je router zit en of het druk is op dat kanaal. Wil je je router op een ander kanaal zetten, dan kun je hiervoor instructies vinden op de website van je internetprovider.

Te oude router

Heb je een internetsnelheid met een hoge downloadsnelheid en zit je router niet op een druk kanaal, maar blijf je toch last houden van een slecht functionerende internetverbinding? Dan kan het zijn dat je router simpelweg verouderd is. Dit apparaat moet immers ook bij de tijd blijven om goed te kunnen blijven functioneren. Heb je hem al een aantal jaren, vraag je internetprovider dan of je je router kunt inwisselen voor een recenter exemplaar. Je provider moet garant staan voor een goede levering van internet bij jou thuis, dus dit is een verzoek dat men eigenlijk wel moet honoreren.

Leg je in ieder geval niet neer bij een slechte internetverbinding thuis, want het kan je hele woonplezier vergallen. Juist thuis moet deze voorziening op orde zijn, zodat je op de plek waar je de meeste vrije tijd doorbrengt ook daadwerkelijk optimaal kunt profiteren van de mogelijkheden die het internet en een goede internetverbinding bieden.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}