.st0{fill:#FFFFFF;}

Het belang van rollatoren 

 oktober 7, 2021

Volgens wetenschappelijke studies is het risico dat mensen boven de 65 jaar ten minste één keer per jaar vallen, ongeveer 30 procent. Door hun verminderde lichamelijke conditie behoren senioren dus, naast gehandicapten, tot degenen die in het dagelijks leven het meest aan beperkingen onderhevig zijn. Zoals Amit Choudhury, hoofdarts van de Klinikum Bremen-Nord kliniek voor Geriatrie en Vroege Revalidatie, uitlegt, “neemt het risico op een val met tien procent per decennium van het leven toe”. Om deze reden besluiten veel senioren of hun familieleden een rollator te kopen.

AANDACHTSPUNTEN

Volgens de arts is het verkeerde gebruik van de rollator hiervoor verantwoordelijk. Veel voorkomende fouten zijn het te veel naar voren leunen, wat een val kan veroorzaken als gevolg van het verschoven zwaartepunt. Ook te veel afstand tot de rollator kan gevaarlijk zijn. Een andere bron van fouten zijn opvouwbare rollators die, hoewel ze bij correct gebruik geen gevaar vormen, door veel senioren niet goed worden ontvouwd en daardoor onstabiel zijn tijdens het gebruik.

NIEUWE WANDELAAR MOET DE VEILIGHEID VERHOGEN

Om het risico op vallen te verminderen, krijgen veel gebruikers van een rollator na aankoop van een nieuwe rollator instructies van een fysiotherapeut, maar het advies wordt vaak genegeerd in het dagelijks leven. Het ModESt-onderzoeksproject, waarbij het Duitse onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie (DFKI), het federale ministerie van onderwijs en onderzoek (BMBF), talrijke computerwetenschappers, artsen, fysiotherapeuten en een bedrijf dat rollators produceert betrokken zijn, ontwikkelt daarom een rollator die de houding van de gebruiker permanent analyseert en automatisch suggesties voor verbetering doet. Serge Autexier, projectmanager van de Bremer onderzoeksdivisie Cyber-Physical Systems bij DFKI, legt uit dat het project “draait om het voorkomen van vallen. De rollator, die op het eerste gezicht bijna niet te onderscheiden is van een gewoon model, is uitgerust met zes tot acht afstandssensoren die de afstand tussen schouders, bekken, boven- en onderbenen meten. Een algoritme gebruikt de op deze manier verzamelde gegevens om te bepalen of er gevaarlijke afwijkingen bestaan.”

ROLLATOR COMMUNICEERT MET GEBRUIKERS

De wetenschapper voegt hieraan toe dat de tweede stap was om een methode te vinden voor de rollator om de gegevens met de gebruiker te communiceren. Het is essentieel dat de informatie over de verkeerde houding die het risico op vallen verhoogt, eenvoudig en intuïtief wordt gecommuniceerd, zonder de gebruiker af te leiden of bang te maken. Een display dat voortdurend in beeld moet worden gehouden, is dus uitgesloten. Ook brom- en zoemgeluiden zijn slechts in beperkte mate geschikt vanwege het omgevingsgeluid en het gehoorverlies van veel gebruikers van de rollator. Welke oplossing uiteindelijk de race zal winnen is nog steeds open.

550.000 NIEUWE ROLLATORS PER JAAR

Industrie-experts schatten dat er in Duitsland jaarlijks ongeveer 550.000 rollators worden verkocht. Er zijn dus genoeg mensen die in gevaar kunnen komen door de hulpparadox. Zoals Markus Hammer van Topro, een partnerbedrijf van ModESt, uitlegt, is ook de industrie de afgelopen jaren veranderd. “Terwijl rollators in het verleden nogal onbemind waren, vervelende hulpmiddelen, zijn ze nu op veel plaatsen een lifestyleproduct geworden”.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}