.st0{fill:#FFFFFF;}

Wat zijn de nadelen van infrarood verwarming? 

 februari 7, 2024

Het gebruik van Infrarood verwarming als methode om je huis te verwarmen wint aan populariteit vanwege de efficiëntie en het comfort dat het biedt. Echter, zoals bij elke verwarmingstechnologie, zijn er nadelen waar je bewust van moet zijn.

Een concreet voorbeeld van zo'n nadeel is de initiële investeringskosten; infraroodpanelen kunnen duurder zijn in aanschaf dan traditionele radiatoren, wat voor sommige huishoudens een aanzienlijke financiële last kan betekenen.

In dit artikel zetten we alle nadelen van Infrarood verwarming op een rijtje, op een duidelijke en toegankelijke manier. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kun je een weloverwogen keuze maken. Lees verder om meer te leren over de aspecten die je in overweging moet nemen voordat je besluit om infrarood verwarming in je huis te installeren.Wat is verwarmen met infrarood?

Infrarood verwarming is een moderne manier om ruimtes te verwarmen via panelen die je installeert in je plafond of losse elementen die je ophangt of neerzet. Deze techniek gebruikt infraroodstralen, een soort licht dat we niet kunnen zien, maar wel als warmte voelen. In huizen zien we dit terug in de vorm van panelen die je op het plafond installeert, en die op elektriciteit draaien.

Deze panelen zijn een efficiënte vorm van verwarming, omdat het de lucht niet direct verwarmt, maar de objecten die de warmte vasthouden en langzaam afgeven. Dit zorgt voor een comfortabele, gelijkmatige warmte zonder de droge lucht en stofcirculatie die traditionele verwarmingssystemen soms veroorzaken.

Een infraroodpaneel verbruikt gemiddeld zo'n 0,6 tot 3 kilowattuur (kWh) per dag. Een infraroodpaneel kost je dus zo'n €0,30 tot €0,90 per dag (anwb.nl). 

In tegenstelling tot traditionele verwarmingssystemen, die werken door de lucht te verwarmen, levert infrarood verwarming directe warmte. Dit maakt het een snelle en effectieve manier om warmte te verspreiden, met minder energieverlies, wat het zowel milieuvriendelijk als kostenefficiënt maakt.Infrarood verwarming

Wat zijn de nadelen van verwarmen met infrarood?

Infrarood verwarming klinkt misschien als de perfecte manier om je huis knus en warm te houden, maar is het echt allemaal rozengeur en maneschijn?

Voordat je jezelf helemaal onderdompelt in de warme gloed van infraroodpanelen, is het verstandig om ook even stil te staan bij de mogelijke hobbels op de weg. In het volgende deel gaan we de minder bekende kant van infraroodverwarming verkennen. We zetten een aantal nadelen op een rijtje die je misschien willen laten nadenken voordat je de overstap maakt.

Zijn er verborgen kosten? Werkt het even goed in elk type ruimte? En wat met de installatie? Vrees niet, we gaan deze vragen en meer, op een luchtige en toegankelijke manier aanpakken. Hieronder zetten we 5 belangrijke nadelen voor je op een rijtje:

Nadeel 1: Beperkt bereik van warmte

Infrarood verwarmingssystemen hebben een beperkt bereik van warmte, wat betekent dat ze niet altijd geschikt zijn voor grote ruimtes of open plattegronden. Bijvoorbeeld, een enkel infrarood paneel heeft meestal een bereik van ongeveer 3 tot 4 meter. 

Dit kan resulteren in ongelijke verwarming en koude plekken in de kamer. Een mogelijke oplossing hiervoor is om meerdere panelen te installeren op strategische locaties om een gelijkmatige warmteverdeling te bereiken.

Nadeel 2: Geen directe luchtcirculatie

Infrarood verwarmingssystemen verwarmen objecten en oppervlakken in plaats van de lucht, wat betekent dat er geen directe luchtcirculatie is zoals bij traditionele convectieverwarmingssystemen. 

Dit kan leiden tot een gebrek aan luchtverplaatsing en ventilatie, wat op zijn beurt kan resulteren in een oncomfortabele en benauwde omgeving. Een oplossing voor dit probleem is het installeren van aanvullende ventilatie- en luchtcirculatiesystemen, zoals plafondventilatoren of luchtroosters.

Nadeel 3: Initiële kosten kunnen hoog zijn

Hoewel infraroodverwarming op lange termijn kostenbesparend kan zijn vanwege de lagere energiekosten, zijn de initiële kosten voor de aanschaf en installatie vaak hoger dan bij traditionele verwarmingssystemen.

De kosten van een infrarood paneel kunnen variëren van €200 tot €1000 per paneel, afhankelijk van het merk en vermogen. Dit kan een aanzienlijke investering zijn voor huiseigenaren. 

Een mogelijke oplossing voor dit probleem is het zoeken naar subsidies of financiële steunmaatregelen die beschikbaar zijn voor energie-efficiënte upgrades.

Nadeel 4: Mogelijke beperkingen voor gebruik buitenshuis

Hoewel infraroodverwarming een effectieve manier kan zijn om buitenruimtes zoals terrassen of veranda's te verwarmen, kunnen er beperkingen zijn voor gebruik buitenshuis, met name in extreme weersomstandigheden.

In zeer winderige omstandigheden kunnen de stralen van het infraroodpaneel worden verstoord, waardoor de warmte niet effectief wordt verspreid. Ook kunnen regen of sneeuw de panelen beschadigen of het elektrische systeem verstoren.

Een oplossing voor dit probleem is het gebruik van weerbestendige infrarood verwarmingssystemen die speciaal zijn ontworpen voor buitengebruik.

Nadeel 5: Onmiddellijke blootstelling vereist

Infrarood verwarming vereist directe blootstelling aan de stralen om effectief te zijn, wat betekent dat je moet weten waar je de panelen moet plaatsen voor optimale warmte. 

Dit kan een uitdaging zijn in ruimtes met complexe lay-outs of beperkte wandruimte. Een oplossing hiervoor is om strategisch te plannen waar de panelen worden geïnstalleerd en ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is voor de stralen om vrij te kunnen circuleren.


Verwarmen met airco alternatieven

Ontdek hieronder de 7 meest praktische alternatieven voor Infrarood verwarming:

  1. Convectieverwarmingssystemen: Deze systemen verwarmen de lucht in een ruimte en circuleren deze vervolgens om de kamer gelijkmatig te verwarmen.
  2. Elektrische vloerverwarming: Een populaire keuze voor badkamers en keukens, waarbij verwarmingskabels onder de vloer worden geïnstalleerd voor een gelijkmatige warmteverdeling.
  3. Warmtepompen: Efficiënte systemen die warmte uit de omgeving halen en deze naar binnen brengen, waardoor zowel verwarming als koeling mogelijk is.
  4. Gasgestookte verwarmingssystemen: Traditionele verwarmingssystemen die gebruik maken van gas als brandstof, met opties zoals gasgestookte ketels en radiatoren.
  5. Biomassa verwarming: Verwarmingssystemen die gebruik maken van organisch materiaal zoals houtpellets of houtsnippers als brandstof, wat een duurzame en milieuvriendelijke optie kan zijn.
  6. Zonne-verwarmingssystemen: Systemen die zonne-energie gebruiken om water te verwarmen voor huishoudelijk gebruik en verwarming, waardoor de energiekosten worden verlaagd.
  7. Warmtekrachtkoppeling (WKK): Een geïntegreerd systeem dat zowel elektriciteit als warmte produceert door middel van verbranding van brandstof, waardoor energie-efficiëntie wordt gemaximaliseerd.

Veelgestelde vragen

Is infrarood verwarming verstandig:
Infrarood verwarming is verstandig in kleinere ruimtes en in ruimtes die je niet zoveel gebruikt, omdat het bereik van een infrarood paneel niet heel groot is (3 tot 4 meter).

Is infrarood verwarming schadelijk voor je gezondheid?
Nee, infrarood verwarming is in principe niet schadelijk voor je gezondheid.

Hoe duur is infrarood verwarming?
Een paneel kost zo tussen de €200 en €1000, en elk paneel heeft een verbruik tussen de 0,6 kWh en 3,0 kWh per dag. Dat komt neer op een kostenpost van zo'n €0,30 tot €0,90 per dag per paneel. 

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}