.st0{fill:#FFFFFF;}

Wat zijn de nadelen van verwarmen met airco? 

 februari 7, 2024

Verwarmen met airco klinkt als een handige oplossing voor zowel warme zomers als koude winters, maar er zijn enkele nadelen die je moet overwegen.

Een veelvoorkomend probleem is bijvoorbeeld dat deze systemen in extreem koude omstandigheden minder efficiënt kunnen worden, wat leidt tot hogere energierekeningen. Het is belangrijk dat jij op de hoogte bent van deze nadelen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken over hoe je jouw huis verwarmt.

In dit artikel zetten we alle nadelen van het verwarmen met airco voor je op een rijtje, op een duidelijke en toegankelijke manier, zodat je precies weet waar je aan toe bent.


Wat is verwarmen met airco?

Verwarmen met airco, ook bekend als een lucht-lucht warmtepomp, is een systeem dat buitenlucht gebruikt om binnenruimtes te verwarmen. Het werkt door buitenlucht aan te zuigen, de warmte daaruit te extraheren met behulp van een koelmiddel, en deze vervolgens binnen vrij te geven.

Dit proces is omkeerbaar, waardoor hetzelfde apparaat zowel voor koeling in de zomer als voor verwarming in de winter kan worden gebruikt, wat het een efficiënte en veelzijdige optie voor klimaatbeheersing in huis maakt.


Nadelen verwarmen met airco

Wat zijn de nadelen van verwarmen met airco?

Terwijl het idee van je huis verwarmen met een airco klinkt als een slimme truc om twee vliegen in één klap te slaan, is het niet allemaal zonneschijn en warme knusheid.

Voordat je je oude kacheltje de deur wijst, is het goed om even stil te staan bij wat de keerzijde kan zijn van deze moderne gemak. In de volgende stukjes gaan we een aantal van deze verrassende nadelen onder de loep nemen.

Van onverwachte koude rillingen tot een ongewenste droge lucht, we zetten alles op een rijtje. Dus, maak het je gemakkelijk en laat je verrassen; wie weet wat je allemaal te weten komt!


1: Niet Zo Warm Als Het Echt Koud Is

Wanneer het buiten heel koud wordt, bijvoorbeeld in de winter wanneer het vriest, kan een airco die ook verwarmt moeite hebben om je huis lekker warm te houden. Dit komt omdat de airco warmte uit de buitenlucht haalt en als het buiten heel koud is, is er niet veel warmte om te pakken.

Stel, het is buiten -5°C, dan kan de efficiëntie van de airco met wel 50% afnemen. Dit betekent dat je airco twee keer zoveel moet werken om hetzelfde beetje warmte binnen te krijgen. Een oplossing kan zijn om een extra kacheltje te gebruiken op de echt koude dagen of te investeren in een airco die speciaal gemaakt is voor koude klimaten.

2: Duurder Om Te Kopen

Een airco die ook kan verwarmen is vaak duurder in aanschaf dan een gewone kachel. Dit komt omdat er meer techniek in zit. Bijvoorbeeld, een airco die ook kan verwarmen kan wel €500 meer kosten dan een die alleen koelt.

Om de kosten te drukken, kun je kijken of er subsidies of speciale acties zijn die de prijs wat vriendelijker maken.

3: Warmte Verspreidt Niet Altijd Goed

Soms kan de warmte van de airco in de ene hoek van de kamer blijven hangen, terwijl het in een andere hoek koud blijft. Dit komt doordat de lucht niet altijd goed door de hele kamer wordt verplaatst.

Stel je voor, je zit op de bank en het is lekker warm, maar zodra je opstaat om naar de keuken te lopen, is het daar veel kouder. Een simpele oplossing is het plaatsen van een ventilator die helpt de warme lucht door de kamer te verspreiden.

4: Kan de lucht droog maken

Wanneer je de airco gebruikt om te verwarmen, kan dit de lucht in je huis droger maken. Dit kan vervelend zijn, want droge lucht kan zorgen voor droge huid of geïrriteerde ogen.

Bijvoorbeeld, als de luchtvochtigheid in je huis normaal 40% is, kan deze dalen tot 30% wanneer je de airco gebruikt om te verwarmen. Door een luchtbevochtiger te gebruiken, kun je de luchtvochtigheid in je huis op een prettiger niveau houden.

5: Meer onderhoud nodig

Omdat je de airco het hele jaar door gebruikt, voor zowel koelen als verwarmen, kan het zijn dat het apparaat sneller slijt. Dit betekent dat je misschien vaker een monteur moet laten komen voor onderhoud.

Bijvoorbeeld, als je normaal één keer per jaar een monteur laat komen, moet je dit misschien verhogen naar twee keer per jaar. Regelmatig zelf de filters schoonmaken kan al helpen om je airco goed te laten werken en de levensduur te verlengen.


Verwarmen met airco alternatieven

Ontdek hier de 7 meest praktische alternatieven voor 'Verwarmen met airco', ideaal voor wie op zoek is naar efficiënte en comfortabele verwarmingsoplossingen:

  1. Centrale Verwarmingssystemen: Traditionele systemen die water verwarmen en dit via radiatoren of vloerverwarming door je huis verspreiden.
  2. Pelletkachels: Milieuvriendelijke kachels die compacte houtpellets verbranden, bieden een efficiënte en duurzame warmtebron.
  3. Infraroodpanelen: Zenden directe warmte uit die objecten en mensen verwarmt, ideaal voor gerichte verwarming zonder de hele ruimte te verwarmen.
  4. Elektrische Kachels: Eenvoudig te gebruiken en te installeren, perfect voor het snel verwarmen van kleinere ruimtes of als aanvullende warmtebron.
  5. Warmtepompen: Een duurzaam alternatief dat warmte uit de lucht, grond of water haalt om je huis te verwarmen, met een hoog rendement.
  6. Houtkachels: Bieden een traditionele en gezellige warmtebron door het verbranden van hout, geschikt voor ruimtes die een sfeervolle verwarming wensen.
  7. Zonneverwarmingssystemen: Gebruiken zonne-energie om water of lucht te verwarmen, wat vervolgens wordt gebruikt om je huis te verwarmen, een groene en kosteneffectieve oplossing.

Veelgestelde vragen

Is het verstandig om met een airco te verwarmen?
Het verwarmen met een airco is energiezuiniger dan het verwarmen met een traditionele cv-ketel.

Is verwarmen met een airco duur?
Het verwarmen van je huis met een airco kost zo'n €0,35 per uur, en komt voor een gemiddelde dag à 8 uur verwarmen neer op €2,80 per dag. 

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}