.st0{fill:#FFFFFF;}

Zo kies je de beste planten voor je tuin 

 december 12, 2019

  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Tuin
  • /
  • Zo kies je de beste planten voor je tuin

Of je tuin nu klein of groot is: een fraaie tuin begint bij een goede opbouw. Wij helpen je graag met het bepalen van de juiste planten. Maak een tekening van je tuinindeling, waarbij je rekening houdt met de stand van de zon gedurende de dag. Teken je terras(sen) of grasveld in en bekijk waar je borders komen.

Kies een duidelijke grens

Een goed opgebouwde ‘border’ (grens) zorgt ervoor, dat er het hele jaar iets moois is om naar te kijken. Zorg voor een afwisseling van groenblijvende planten, klimplanten, een-jarigen en lang bloeiende planten.

Achterin de border zorgen bomen en groenblijvende of bloeiende heesters voor contrast. Zo is je tuin ook in de winter visueel aantrekkelijk. Ook in een kleine tuin is het aan te raden één of meer kleine boompjes te planten. Ze zorgen voor schaduw en aantrekkelijke zichtlijnen.

Welke planten aanschaffen?

Als je weet waar je borders komen kun je planten gaan kopen. De meeste planten doen het goed in de halfschaduw. Als je border vrijwel de hele dag in de volle zon of juist in de schaduw ligt, moet je daar rekening mee houden.

Niet alle planten zullen het hier goed doen. Ook je grondsoort is van belang. Heeft je tuin van nature kleigrond of juist zandgrond? Het is een stuk eenvoudiger je planten te kiezen bij de grond die je van nature hebt, dan je grond aan te passen aan je planten.

Dat kan wel, maar kost heel veel werk en teleurstelling voor je dat onder de knie hebt.

Snel een mooie tuin

Een snelle manier om een jonge tuin aantrekkelijk te maken is door het planten van bollen. Als je kiest voor een bollensoort die zichzelf uitzaait, heb je er jaren plezier van.

Planten die slechts één seizoen bloeien, de zogenaamde een-jarigen, geven ook een enorme boost aan je tuin. Een zakje zaad is goedkoop en kun je zelf voor zaaien in je huis aan het eind van de winter, of het begin van de lente. De volgroeide plantjes kun je in mei op lege plekken in je border zetten. Veel een-jarigen zaaien zichzelf ook uit.

Je kunt ook bij andere tuinliefhebbers vragen of zij plantjes of zaadjes overhebben.

Let op: ook voor het kiezen van de juiste planten in je huis dien je een goed plan te hebben.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}