.st0{fill:#FFFFFF;}

Hoe leg je de perfecte vijver aan? 

 augustus 28, 2020

Een vijver kan een waar ornament zijn in elke tuin. Door de vele mogelijkheden waar uit gekozen kan worden bij een vijver is er een geschikt model vinden voor veel tuinen.

Toch kan het plaatsen van een vijver een forse klus zijn waar veel mensen zich in verkijken. Ook kunnen vluchtige keuzes achteraf niet de juiste blijken waardoor er veel werk nodig is om deze fouten te herstellen.

Wij geven graag drie tips die het plaatsen van een vijver makkelijker maken.


Denk goed na waar de vijver gaat komen

Het ligt misschien voor de hand, maar je kan niet zo maar beginnen met graven om een vijver te maken. Besteed voldoende tijd aan het maken van een plan voor de vijver. Denk er goed over na waar de vijver in de tuin komt. Kies een plek waar genoeg zonlicht is.

Toch is het wel fijn als de vijver ook af en toe door de schaduw wordt beschermd. De ideale combinatie is als de vijver ongeveer tussen de vier en zes zon uren kan krijgen . Ook is het plaatsen van een tuin onder een boom die veel bladval heeft niet slim. Achteraf zul je spijt krijgen van deze keuze, omdat het vele blad ook weer uit de vijver gehaald moet worden. Dit betekend meerdere keren met een schepnetje door de vijver om het blad er uit te halen. Doe je dit niet, dan zal het blad naar de bodem zinken.

Op die manier zal er een grote laag met vegetatie op de bodem vormen en wordt je vijver binnen de kortste keren ondiep.

Tip: alle spullen voor onderhoud, gezondheid en decoratie van je vijver zijn te vinden op Vijvermeester!

De vijver uitgraven

Er zijn veel fouten die gemaakt kunnen worden bij het uitgraven van een vijver. Zo is het graven van een vierkant gat van één bij één geen goede opzet voor het uitgraven van een vijver.

Een vijver gedijt het best met meerdere lagen. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een laag van 20 cm, 60 cm en 100 cm diep. Op die manier kun je ook verschillende planten tot hun recht laten komen in de vijver.

vijver voorbeeld 2
Voor veel mensen is de vijver een echt kunstwerk

Gebruik bij het uitgraven een steekschep, op die manier worden de verschillende plateaus netjes af gekaderd. Bij voorkeur graag je de vijver op een droge dag, zodat het zand niet naar beneden regent. Ook is het van belang dat de vijver niet lang open ligt. Als dit wel het geval is zullen de plateaus alsnog afbrokkelen en krijg je geen duidelijke plateau vorming.

Als je klaar bent met graven van de vijver loop dan nog de plateaus langs om te kijken of ze waterpas zijn. Als de plateaus niet waterpas zijn of toch afgebrokkeld zullen de planten van de bovenste plateaus langzaam het diepe in glijden.

Afwerken van de vijver rand

De vijver rand kan op verschillende manieren worden afgewerkt. Het is echter wel van belang dat dit op een nette manier gebeurt. Als je de vijver rand niet netjes af werkt heb je de kans dat de bovenliggende aarde de vijver in stort. Binnen de kortste keren heb je dan een ondiepe vijver wat niet de bedoeling is.

Het beste kan hier gekozen worden om de vijverfolie in te graven en de bovenkant te bekleden met keien of bijvoorbeeld vulkanisch steen. Op die manier krijg je en natuurlijke afrastering.

Veel vijvers wordt afgerasterd met turfblokken. Dit is echter niet slim. Turf is van nature erg zuur, waardoor je vijver ook een te hoge zuurgraad zal krijgen.

Ook interessant:

Laat een reactie actier

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}